Varför skjunker muffinsen ihop?

Jag är en 13årig tjej som gillar att baka. Jag skulle vilja veta hur det kommer sig att mina kladdmuffins sjunker ihop så mycker när jag tar ut dem. På bilden ser de så fluffiga ut, men inte mina...Lurar dom mig?

- En liten tjej

Tråkigt att höra att de sjunker ihop. Ett skäl till det kan vara att du har haft för kall ugn i början när du satte in dem. Ett annat skäl kan vara för kort gräddningstid. Eller att du öppnat ugnsluckan under tiden som de gräddades.

Prova lite högre värme och lite längre gräddningstid nästa gång.

Hoppas du lyckas bättre nu!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av pennyjenny
23 mars 2011

en annan orsak är att det är för kallt i luften när man tar ut dom. och så ska man vara försiktig när dom plockas ur och ställs på bänken.

Kommentar av osignerat
3 januari 2011

Eller vispa smeten fluffigare.. Förresten ska inte kladdmuffins vara platta och kladdiga som små kladdkakor? Så brukar jag göra mina i alla fall. Ju plattare desto bättre :)

Svar av Matilda
25 januari 2011

Fast kladdkaka ska ju i allmänhet vispas så lite som möjligt., helst bara röras så mycket som är nödvändigt med en slev. Då blir den som allra kladdigast o godast :)


Fråga kocken!

Fråga kocken!

Ställ din fråga:
Namn/signatur: 
Din epost (om du vill att vi meddelar dig när du fått svar): 
Jatack, jag vill gärna ha pepparochsalts nyhetsbrev. Ingen spam, ingen reklam - bara våra matnyheter. Du kan när du vill avbeställa prenumerationen.


Vintersoppor

Värmande vintersmaker med råvaror i säsong!

Gråa och kyliga novemberdagar kräver värme inombords. En ångande rotfruktssoppa med fänkål och tomat tinar frusna vintersjälar!

Vintermat måste inte vara lika grå som dagsljuset. Och även om man är miljöklok och väljer mat efter säsong så går det att laga god, vacker och värmande mat i november.
Mota undan förkylningen med basilikasoppa eller gör klassisk, värmande vintersoppa med fisk. Kanske ett långkok på köttsoppa med rotfrukter eller en värmande rödbetssoppa passar en kylig dag när man bara vill vara inomhus?
En vegetarisk gulaschsoppa är en riktigt mustig och värmande vintersoppa. Och så ska man inte glömma ärtsoppan – serverad med grovt bröd är det svårslagen vintermat.
Den som vill krydda soppan lite extra kan prova en rotfruktssoppa med fänkål och chili – en soppa som garanterat värmer i vinterrusket!

 sopprecept.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se


Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

Kladdkaka kan man inte baka för ofta. För att vara på den säkra sidan finns mängder av varianter att göra. Allt från den klassiska kladdkakan, lättbakad och god, via mörk chokladig kladdkaka till den goda och lyxiga kladdkakan med  tryffel... Vi puffar gärna för en ny variant som passar både barnkalas och kaffebrickan. Kladdkaka med krisp är kakan för den som gillar sött! Servera med grädde, så klart!

 kladdkakor.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...