Björnbärsmuffins med smultäcke

Läckra muffins med frasigt smultäcke. Perfekt fika och lika gott som efterrätt med vaniljsås, glass eller vispgrädde!

Du behöver

Muffinssmet

  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl raps- eller majsolja
  • 1/2 dl rapsolja med citron (går att ersätta med neutral olja)
  • 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 1/2 dl färska björnbär eller 3 dl frysta
  • 1 msk ljus sirap
  • (1 msk potatismjöl)

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 30 g smör
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

6 stora muffins.

Använd en muffinsplåt och gärna pappersformar.

Vispa samman ägg och socker luftigt. Tillsätt oljan och vispa slätt.

Blanda samman mjöl med bakpulver, salt och vanilj i en skål.

Rör ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.

Blanda björnbär med sirap i en skål. Vänd ner potatismjöl om du använder frysta bär.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål tills du har en smulig deg.

Fördela bären mellan formarna och låt dem sjunka ner i mitten. Strö smuldeg över och grädda i 200 grader i cirka 18 minuter.

Låt svalna något på galler och servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se


Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

Pepparochsalt älskar bra matbröd, samtidigt som vi är säkra på att bra bröd inte måste vara svårt att lyckas med. Prova några nya brödrecept. Kanske ett gott syrat fullkornsbröd som inte bara är gott utan dessutom nyttigt och fullt med fibrer?

Eller baka en annan favorit bland bröden, dinkelbröd. Dinkel, vetesorten som stått sig genom tiden och ger underbart smakrika bröd, är allt annat än svårbakad.

Känns brödbaket som ett måste? Prova ett enkelt grahamsbröd så slipper du krångla till det!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...