Björnbärsmuffins med smultäcke

Läckra muffins med frasigt smultäcke. Perfekt fika och lika gott som efterrätt med vaniljsås, glass eller vispgrädde!

Du behöver

Muffinssmet

  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl raps- eller majsolja
  • 1/2 dl rapsolja med citron (går att ersätta med neutral olja)
  • 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 1/2 dl färska björnbär eller 3 dl frysta
  • 1 msk ljus sirap
  • (1 msk potatismjöl)

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 30 g smör
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

6 stora muffins.

Använd en muffinsplåt och gärna pappersformar.

Vispa samman ägg och socker luftigt. Tillsätt oljan och vispa slätt.

Blanda samman mjöl med bakpulver, salt och vanilj i en skål.

Rör ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.

Blanda björnbär med sirap i en skål. Vänd ner potatismjöl om du använder frysta bär.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål tills du har en smulig deg.

Fördela bären mellan formarna och låt dem sjunka ner i mitten. Strö smuldeg över och grädda i 200 grader i cirka 18 minuter.

Låt svalna något på galler och servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...