Björnbärsmuffins med smultäcke

Läckra muffins med frasigt smultäcke. Perfekt fika och lika gott som efterrätt med vaniljsås, glass eller vispgrädde!

Du behöver

Muffinssmet

  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl raps- eller majsolja
  • 1/2 dl rapsolja med citron (går att ersätta med neutral olja)
  • 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 1/2 dl färska björnbär eller 3 dl frysta
  • 1 msk ljus sirap
  • (1 msk potatismjöl)

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 30 g smör
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

6 stora muffins.

Använd en muffinsplåt och gärna pappersformar.

Vispa samman ägg och socker luftigt. Tillsätt oljan och vispa slätt.

Blanda samman mjöl med bakpulver, salt och vanilj i en skål.

Rör ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.

Blanda björnbär med sirap i en skål. Vänd ner potatismjöl om du använder frysta bär.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål tills du har en smulig deg.

Fördela bären mellan formarna och låt dem sjunka ner i mitten. Strö smuldeg över och grädda i 200 grader i cirka 18 minuter.

Låt svalna något på galler och servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...