Björnbärsmuffins med smultäcke

Läckra muffins med frasigt smultäcke. Perfekt fika och lika gott som efterrätt med vaniljsås, glass eller vispgrädde!

Du behöver

Muffinssmet

  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl raps- eller majsolja
  • 1/2 dl rapsolja med citron (går att ersätta med neutral olja)
  • 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 1/2 dl färska björnbär eller 3 dl frysta
  • 1 msk ljus sirap
  • (1 msk potatismjöl)

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 30 g smör
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

6 stora muffins.

Använd en muffinsplåt och gärna pappersformar.

Vispa samman ägg och socker luftigt. Tillsätt oljan och vispa slätt.

Blanda samman mjöl med bakpulver, salt och vanilj i en skål.

Rör ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.

Blanda björnbär med sirap i en skål. Vänd ner potatismjöl om du använder frysta bär.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål tills du har en smulig deg.

Fördela bären mellan formarna och låt dem sjunka ner i mitten. Strö smuldeg över och grädda i 200 grader i cirka 18 minuter.

Låt svalna något på galler och servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...