Björnbärsmuffins med smultäcke

Läckra muffins med frasigt smultäcke. Perfekt fika och lika gott som efterrätt med vaniljsås, glass eller vispgrädde!

Du behöver

Muffinssmet

  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl raps- eller majsolja
  • 1/2 dl rapsolja med citron (går att ersätta med neutral olja)
  • 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 1/2 dl färska björnbär eller 3 dl frysta
  • 1 msk ljus sirap
  • (1 msk potatismjöl)

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 30 g smör
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

6 stora muffins.

Använd en muffinsplåt och gärna pappersformar.

Vispa samman ägg och socker luftigt. Tillsätt oljan och vispa slätt.

Blanda samman mjöl med bakpulver, salt och vanilj i en skål.

Rör ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.

Blanda björnbär med sirap i en skål. Vänd ner potatismjöl om du använder frysta bär.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål tills du har en smulig deg.

Fördela bären mellan formarna och låt dem sjunka ner i mitten. Strö smuldeg över och grädda i 200 grader i cirka 18 minuter.

Låt svalna något på galler och servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...