Prinsesstårta

Sockerkaka, grädde, sylt och marsipan: Det kan väl aldrig vara fel?

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 2 dl vaniljkräm (marsansåspulver och mjölk)
  • jordgubbssylt
  • färdigkavlat marsipanlock
  • eller 300 g marsipan och lämplig karamellfärg.

Gör så här:

Baka först en sockerkaksbotten:

Vispa ägg och socker riktigt luftigt.

Rör försiktigt i torrvarorna, rör till en jämn smet men rör inte i onödan. Slå i en rund, smord och mjölad form, cirka 22-26 centimeter stor.

Baka av botten i 35-40 minuter i cirka 175 grader. Kontrollera med en sticka i mitten av kakan om du är osäker på om den är klar. Stickan ska vara torr, då är kakan klar.

Medan botten svalnar:

Vispa grädden hårt. Blanda till vaniljkrämen enligt paketet. Rör samman kräm och grädde, blandningen ska vara ganska tjock.

När tårtan svalnat så att du kan skära den så delar du den i tre bottnar. En tunn och två tjocka.

Se till att lägga tårtan på rätt fat från början - den går inte att flytta sen!

Bred ett lager sylt på första lagret och tunt med gräddblandning. Lägg på nästa lager och bygg upp tårtan med gräddblandningen. Forma den till en fin kulle. Lägg på den tunna botten och stryk tunt med sylt över den. (Ska tårtan stå över natten i kylen så hoppa över sylten - den kan i värsta fall lösa upp marsipanen lite och det är inte så kul.)

Om du använder färdigt marsipanlock så rulla ut det försiktigt och se till att det täcker hela tårtan. Klipp några små skåror i kanten av locket så att det veckar sig jämt och fint.

Väljer du att kavla ut marsipan själv så knådar du först in färgen, droppe för droppe tills den ser bra ut. Sedan formar du en boll och kavlar ut den mellan plastfolie, eller mellan oljade smörpapper. Prova inte utan folie eller olja - det blir rena katastrofen... När du fått fram ett lock lägger du på det och kantskär försiktigt.

Pudra över lite florsocker och festen är ett faktum!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yonis
1 november 2012

jättejättejätte bra och god

Kommentar av Jen
5 december 2011

Det där är ett recept på operatårta =) är ingen sylt i Prinsesstårtor.

Kommentar av hawa
3 oktober 2009

ooooooo va got det var mmmm

Kommentar av bagarN
15 juni 2009

HaLLÅJA.

Kommentar av Christin
19 maj 2009

Nice

Kommentar av x
1 april 2010

Borde det inte vara hemmgjord marsan också då?

Svar av 123
15 juni 2011

nej!

Kommentar av jessika
22 februari 2009

åh, när jag äter denna underbara tårta känner jag mig verkligen som en riktig prinsessa

Jessika 6år

Redaktionens kommentar
Härligt att höra!
Kommentar av Vendela
22 februari 2009

Hur gd som hellllst! alla som inte har ätit en hemmagjord prinsesstårta måste prova nu!

Kommentar av Celéste
2 januari 2009

Den här sidan är underbar!Det finns jättebra recept!

Jag kan baka men prinsesstårta jag har receptet på det men i denna sida kan man ju få råd!

Kommentar av shanti
9 september 2010

det var gott mmm

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...