Äppelkaka i långpanna

Lätt, snabbt och gott som räcker till många. Äppelrutor med lite kryddig smak är utmärkt fika!

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

  • 225 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl (60 gram)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl grädde (45 gram)
  • 1 msk baksirap med malt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen kardemumma
  • 8 äpplen (350 g skalade och urkärnade)

Gör så här:

24 bitar

Använd rumsvarmt, mjukt smör eller skiva smöret med osthyvel så det snabbare mjuknar. Rör smör och socker slätt och luftigt tillsammans med kryddorna och sirapen.

Rör ner äggen ett och ett. Blanda samman mjöl och bakpulver i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt grädden och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 30 minuter.

Och du vill ha mera yta på kakan kan du pensla den med smält honung och sätta in den ytterligare några minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Tove
10 september 2012

Är det en sån kaka som ätes nybakad, eller kan man servera den dagen efter den bakats, och vid vilken temperatur i så fall?

Redaktionens kommentar
Gärna nybakad, men den går också att servera kall. Uppvärmd skulle 10 minuter i 150 grader kunna passa.
Kommentar av Helge
19 augusti 2010

Det här receptet låter ruskigt trevligt, men måste man ha baksirap med malt? Har den någon avgörande roll eller kan man byta den mot vanlig sirap?

Redaktionens kommentar
Visst går det bra utan malten i sirapen. Men det ger en lite extra smak åt kakan, därför kan det vara idé att testa!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...