Äppelkaka i långpanna

Lätt, snabbt och gott som räcker till många. Äppelrutor med lite kryddig smak är utmärkt fika!

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

  • 225 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl (60 gram)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl grädde (45 gram)
  • 1 msk baksirap med malt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen kardemumma
  • 8 äpplen (350 g skalade och urkärnade)

Gör så här:

24 bitar

Använd rumsvarmt, mjukt smör eller skiva smöret med osthyvel så det snabbare mjuknar. Rör smör och socker slätt och luftigt tillsammans med kryddorna och sirapen.

Rör ner äggen ett och ett. Blanda samman mjöl och bakpulver i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt grädden och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 30 minuter.

Och du vill ha mera yta på kakan kan du pensla den med smält honung och sätta in den ytterligare några minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Tove
10 september 2012

Är det en sån kaka som ätes nybakad, eller kan man servera den dagen efter den bakats, och vid vilken temperatur i så fall?

Redaktionens kommentar
Gärna nybakad, men den går också att servera kall. Uppvärmd skulle 10 minuter i 150 grader kunna passa.
Kommentar av Helge
19 augusti 2010

Det här receptet låter ruskigt trevligt, men måste man ha baksirap med malt? Har den någon avgörande roll eller kan man byta den mot vanlig sirap?

Redaktionens kommentar
Visst går det bra utan malten i sirapen. Men det ger en lite extra smak åt kakan, därför kan det vara idé att testa!

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

Lasagne är en älskad rätt för många. Lätt att laga så det räcker till många och enkel att göra i förväg. Perfekt både som fredagsmiddag och i lunchlådan...

En lasagne måste inte innehålla kött för att smaka bra. Gör en god vegetarisk lasagne med parmesanost. Eller prova en variant på lasagne med keso. Vill du hellre äta helt veganskt, utan mjölkprodukter och kött, ska du prova spanatlasagne! God, varm och grön måltid!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...