Äppelkaka i långpanna

Lätt, snabbt och gott som räcker till många. Äppelrutor med lite kryddig smak är utmärkt fika!

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

  • 225 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl (60 gram)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl grädde (45 gram)
  • 1 msk baksirap med malt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen kardemumma
  • 8 äpplen (350 g skalade och urkärnade)

Gör så här:

24 bitar

Använd rumsvarmt, mjukt smör eller skiva smöret med osthyvel så det snabbare mjuknar. Rör smör och socker slätt och luftigt tillsammans med kryddorna och sirapen.

Rör ner äggen ett och ett. Blanda samman mjöl och bakpulver i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt grädden och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 30 minuter.

Och du vill ha mera yta på kakan kan du pensla den med smält honung och sätta in den ytterligare några minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Tove
10 september 2012

Är det en sån kaka som ätes nybakad, eller kan man servera den dagen efter den bakats, och vid vilken temperatur i så fall?

Redaktionens kommentar
Gärna nybakad, men den går också att servera kall. Uppvärmd skulle 10 minuter i 150 grader kunna passa.
Kommentar av Helge
19 augusti 2010

Det här receptet låter ruskigt trevligt, men måste man ha baksirap med malt? Har den någon avgörande roll eller kan man byta den mot vanlig sirap?

Redaktionens kommentar
Visst går det bra utan malten i sirapen. Men det ger en lite extra smak åt kakan, därför kan det vara idé att testa!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

Pasta, tomat, oregano och ost... Många är vi som sätter lasagne högt på listan över rätter vi gärna festar på till helgen.

Och lasagne har många plus - lättlagad, går fint att göra i förväg och har oändliga variationsmöjligheter.

Prova en god vegetarisk lasagne nu till helgen och få en ny variant av din favoriträtt!

Eller prova något av alla andra god recept på lasagne.nu.

Ha en riktigt god helg!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...