Äppelkaka i långpanna

Lätt, snabbt och gott som räcker till många. Äppelrutor med lite kryddig smak är utmärkt fika!

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

  • 225 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl (60 gram)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl grädde (45 gram)
  • 1 msk baksirap med malt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen kardemumma
  • 8 äpplen (350 g skalade och urkärnade)

Gör så här:

24 bitar

Använd rumsvarmt, mjukt smör eller skiva smöret med osthyvel så det snabbare mjuknar. Rör smör och socker slätt och luftigt tillsammans med kryddorna och sirapen.

Rör ner äggen ett och ett. Blanda samman mjöl och bakpulver i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt grädden och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 30 minuter.

Och du vill ha mera yta på kakan kan du pensla den med smält honung och sätta in den ytterligare några minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Tove
10 september 2012

Är det en sån kaka som ätes nybakad, eller kan man servera den dagen efter den bakats, och vid vilken temperatur i så fall?

Redaktionens kommentar
Gärna nybakad, men den går också att servera kall. Uppvärmd skulle 10 minuter i 150 grader kunna passa.
Kommentar av Helge
19 augusti 2010

Det här receptet låter ruskigt trevligt, men måste man ha baksirap med malt? Har den någon avgörande roll eller kan man byta den mot vanlig sirap?

Redaktionens kommentar
Visst går det bra utan malten i sirapen. Men det ger en lite extra smak åt kakan, därför kan det vara idé att testa!

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...