Syltkakor

Ännu en småkaka med aktning! En självklar kaka på ett välfyllt kakfat. Välj din favoritsylt och variera kakan! Lätt att baka och alltid lika god...

Du behöver

  • 400 g smör
  • 150 g socker
  • 530 g vetemjöl
  • hallon- eller jordgubbssylt

Gör så här:

Ugnsvärme 175 grader.

Rör det rumsvarma smöret med mjölet, tillsätt sockret. Låt delen vila lite i kylen.

Rulla ut degen i längder. Skär centimetertjocka "slantar" med en vass kniv. Gör en liten fördjupning i mitten av varje kaka och fyll med en liten klick sylt.

Provbaka en eller ett par kakor i cirka 8 minuter. Kakorna ska inte få mycket färg, de ska vara mycket möra. Prova dig fram med tid och temperatur!

Låt kakorna svalna på galler och förvara dem luftigt och torrt, så håller de sig spröda längre.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av gh
13 januari 2014

Hur många normalstora kakor blir det med 400 gr smör

Kommentar av Daniela A.-
1 april 2013

Det var gott!! , gjorde de hemma idag.-

Kommentar av leila
22 mars 2011

hmmm vad blir det för mat??

Svar av
17 mars 2012

Något gott, såklart.

Kommentar av osignerat
22 mars 2011

ja ja men det var gott.

Kommentar av christian 12 år
9 februari 2011

det varv jätte gott

Kommentar av lisy
24 juli 2009

det var gott

Kommentar av Elsa 13 år
5 juli 2009

Det låter gott, skulle järna baka den men har precis bakat en jättegod hallon paj... tror jag...

Kommentar av kak monster
12 juni 2009

jah det var gott

Kommentar av Stina
19 april 2009

Mumsi =)

Kommentar av Jasmine
9 mars 2009

Vad blir 150g socker i dl?

Redaktionens kommentar
1,8 dl - knappt 2 dl alltså.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...