Hallongrottor med färska bär

Hallongrottor är perfekt till fikat och en självklar favoritkaka. I det här receptet använder vi färska hallon!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, gärna muscovadosocker. (60g)
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl (300g)
  • 1 krm bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl färska hallon (frysta och tinade går bra om de får rinna av)
  • 3/4 dl florsocker

Gör så här:

Cirka 24 stycken.

Skär smöret i bitar och rör, mixa eller vispa samman det med sockret. När smeten är slät, tillsätt ägget. Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet och rör i det tills du har en smidig deg. Rulla den till två rullar som är cirka 5 centimeter tjocka. Lägg rullarna i en plastpåse och lägg i kylen i cirka 40 minuter så att de stelnar.

Blanda samman bären med florsocker och ställ svalt.

Värm ugnen till 175 grader.

Ta ut degen ur påsen och skär den i skivor på cirka 1 1/2 centimeter. Lägg dem glest på bakplåtspapper på en plåt.

Tryck en fördjupning i mitten av varje kaka och lägg i en liten sked bär.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 18 minuter och låt svalna något innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2013

är det här man hänger eller


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...