Hallongrottor med färska bär

Hallongrottor är perfekt till fikat och en självklar favoritkaka. I det här receptet använder vi färska hallon!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, gärna muscovadosocker. (60g)
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl (300g)
  • 1 krm bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl färska hallon (frysta och tinade går bra om de får rinna av)
  • 3/4 dl florsocker

Gör så här:

Cirka 24 stycken.

Skär smöret i bitar och rör, mixa eller vispa samman det med sockret. När smeten är slät, tillsätt ägget. Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet och rör i det tills du har en smidig deg. Rulla den till två rullar som är cirka 5 centimeter tjocka. Lägg rullarna i en plastpåse och lägg i kylen i cirka 40 minuter så att de stelnar.

Blanda samman bären med florsocker och ställ svalt.

Värm ugnen till 175 grader.

Ta ut degen ur påsen och skär den i skivor på cirka 1 1/2 centimeter. Lägg dem glest på bakplåtspapper på en plåt.

Tryck en fördjupning i mitten av varje kaka och lägg i en liten sked bär.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 18 minuter och låt svalna något innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2013

är det här man hänger eller


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...