Hallongrottor med färska bär

Hallongrottor är perfekt till fikat och en självklar favoritkaka. I det här receptet använder vi färska hallon!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, gärna muscovadosocker. (60g)
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl (300g)
  • 1 krm bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl färska hallon (frysta och tinade går bra om de får rinna av)
  • 3/4 dl florsocker

Gör så här:

Cirka 24 stycken.

Skär smöret i bitar och rör, mixa eller vispa samman det med sockret. När smeten är slät, tillsätt ägget. Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet och rör i det tills du har en smidig deg. Rulla den till två rullar som är cirka 5 centimeter tjocka. Lägg rullarna i en plastpåse och lägg i kylen i cirka 40 minuter så att de stelnar.

Blanda samman bären med florsocker och ställ svalt.

Värm ugnen till 175 grader.

Ta ut degen ur påsen och skär den i skivor på cirka 1 1/2 centimeter. Lägg dem glest på bakplåtspapper på en plåt.

Tryck en fördjupning i mitten av varje kaka och lägg i en liten sked bär.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 18 minuter och låt svalna något innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2013

är det här man hänger eller


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...