Banankaka med choklad

Banankaka av det mera smakrika slaget. Hackad mörk choklad och kardemumma höjer nivån över det vanliga!

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 dl råsocker (160 g)
  • 2 msk honung (50 g)
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 2 bananer (ca 160 g)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 3/4 dl grahamsmjöl (40 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl sesamfrön (40 g)
  • 1 msk cointreau (kan uteslutas)
  • (1 msk sesamfrön + 25 gram choklad till garnering)

Gör så här:

Se till att smöret är rumsvarmt och att äggen också är rumsvarma.

Smöra en rund form med löstagbar kant, 26-28 cm.

Rör samman smör, socker, honung, cointreau och crème fraiche. Rör ner äggen ett och ett.

Hacka chokladen grovt.

Blanda samman vete- och grahamsmjöl med kardemumma, vanilj, bakpulver och sesamfrön i en bunke.

Mosa nu bananerna noga och rör ner i smör och äggblandningen. Rör ner chokladen.

Blanda till sist ner mjölblandningen och rör tills allt är väl blandat.

Grädda kakan i 175 grader i 25-30 minuter.

Låt kakan svalna i formen. Om du vill: Dekorera genom att pensla kanten med smält choklad. Strö över lite sesamfrön. Servera kakan rumsvarm, som den är eller med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se


Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

Vuxna gottegrisar blir riktigt bortskämda med hemgjorda mockatryfflar, perfekta till kaffet efter maten. Duka upp en bricka med olika godsaker så får alla välja det som passar dem bäst! Marsipanrulle är en klassiker som är busenkel att göra. Smaksätt med apelsinsaft eller en skvätt rom. Det är minsann inte bara barnen som ska ha godis till påsk!

 påskgodisrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...