Banankaka med choklad

Banankaka av det mera smakrika slaget. Hackad mörk choklad och kardemumma höjer nivån över det vanliga!

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 dl råsocker (160 g)
  • 2 msk honung (50 g)
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 2 bananer (ca 160 g)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 3/4 dl grahamsmjöl (40 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl sesamfrön (40 g)
  • 1 msk cointreau (kan uteslutas)
  • (1 msk sesamfrön + 25 gram choklad till garnering)

Gör så här:

Se till att smöret är rumsvarmt och att äggen också är rumsvarma.

Smöra en rund form med löstagbar kant, 26-28 cm.

Rör samman smör, socker, honung, cointreau och crème fraiche. Rör ner äggen ett och ett.

Hacka chokladen grovt.

Blanda samman vete- och grahamsmjöl med kardemumma, vanilj, bakpulver och sesamfrön i en bunke.

Mosa nu bananerna noga och rör ner i smör och äggblandningen. Rör ner chokladen.

Blanda till sist ner mjölblandningen och rör tills allt är väl blandat.

Grädda kakan i 175 grader i 25-30 minuter.

Låt kakan svalna i formen. Om du vill: Dekorera genom att pensla kanten med smält choklad. Strö över lite sesamfrön. Servera kakan rumsvarm, som den är eller med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...