Banankaka med choklad

Banankaka av det mera smakrika slaget. Hackad mörk choklad och kardemumma höjer nivån över det vanliga!

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 dl råsocker (160 g)
  • 2 msk honung (50 g)
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 2 bananer (ca 160 g)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 3/4 dl grahamsmjöl (40 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl sesamfrön (40 g)
  • 1 msk cointreau (kan uteslutas)
  • (1 msk sesamfrön + 25 gram choklad till garnering)

Gör så här:

Se till att smöret är rumsvarmt och att äggen också är rumsvarma.

Smöra en rund form med löstagbar kant, 26-28 cm.

Rör samman smör, socker, honung, cointreau och crème fraiche. Rör ner äggen ett och ett.

Hacka chokladen grovt.

Blanda samman vete- och grahamsmjöl med kardemumma, vanilj, bakpulver och sesamfrön i en bunke.

Mosa nu bananerna noga och rör ner i smör och äggblandningen. Rör ner chokladen.

Blanda till sist ner mjölblandningen och rör tills allt är väl blandat.

Grädda kakan i 175 grader i 25-30 minuter.

Låt kakan svalna i formen. Om du vill: Dekorera genom att pensla kanten med smält choklad. Strö över lite sesamfrön. Servera kakan rumsvarm, som den är eller med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...