Mazariner

Hembakade mazariner är riktigt goda och går att laga i en mängd former och smaker. Här är ett klassiskt recept med mandelmassa i smeten.

Du behöver

Deg

  • 120 g smör
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g potatismjöl (1 dl)
  • 50 g socker (drygt 1/2 dl)

Fyllning

  • 175 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 30 g vetemjöl (1/2 dl)
  • (2 dl florsocker till glasyr)

Gör så här:

20 stycken

Smöra 20 stycken metallformar.

Hacka samman smör, vetemjöl, potatismjöl och socker till du får en smidig deg. Det går bra att använda en matberedare eller att skära smöret i mindre bitar och arbeta ihop degen för hand.

Låt degen stå kallt medan du blandar fyllningen.

Riv eller mixa mandelmassan, tillsätt smöret, ägget och mjöl och mixa eller rör tills du får en slät smet.

Kavla ut degen till en tunn botten och klä formarna med degen. Det går också bra att tumma ut degen i formarna. Se bara till att smöra formarna noga, annars fastnar degen och du får inte loss kakorna när de är bakade.

Fördela fyllningen jämnt i alla formarna.

Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt mazarinerna svalna på galler innan de stjälps upp.

Servera nygräddade och ljumma eller kylda till kaffe eller te.

Vill du garnera med glasyr kan du blanda florsocker med vatten tills du får en glasyr som är slät och mjuk nog att bre på mazarinerna. Låt stå svalt tills glasyren stelnat helt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av ulla-britt hein
18 december 2013

jättegoda men undrar om det går att frysa dem

Redaktionens kommentar
Ett bra tips är att frysa dem utan glasyr och sedan glasera när kakorna ska serveras.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se


Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

Sockerkakan är en trygg natur som sällan gör oss besvikna. Lättbakad och tål att både frysas och ligga i framme någon dag. Och så är den lätt att variera i det oändliga. Inte konstigt att den fortfarande är en av våra absoluta fikafavoriter!
Prova ett enkelt grundrecept på lättbakad och billig sockerkaka. Smaksätt den efter eget tycke eller gör en god citronsockerkaka med nytt recept. Lätt att lyckas med, saftig och med en fin citronsmak.
Citron eller choklad? En god chokladsockerkaka är aldrig fel. Eller en vanlig, saftig sockerkaka som håller länge utan att bli torr.
Vill du prova någonting annorlunda bakar du en gammaldags sockerkaka, utan fett och med lika delar ägg, socker och mjöl. Roligt och riktigt gott.
Glutenfritt? Javisst! Det går fint att baka glutenfri sockerkaka. Här är ett nytt recept med mandel och chokladtäcke!
Ha en riktigt skön fikastund!

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...