Mandelskorpor

Finns det någonting bättre att servera till en espresso än en mandelskorpa? Hembakt, naturligtvis...

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl hel mandel
  • 1 dl farinsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1 krdm rent vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Cirka 60 stycken.

Använd gärna en mixer/ matberedare för att göra degen.

Börja med att grovhacka mandeln med en kockkniv på skärbräda. Det går fint både med skalad och oskalad mandel.

Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt i en bunke.

Rör smör och socker luftigt och blanda ner äggen ett och ett.

Tillsätt torrvarorna och knåda ihop till en lös deg. Blanda ner den hackade mandeln.

Låt degen vila svalt cirka 15 minuter.

Tag upp på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Rulla ut till längder, lika långa som bakplåten. Platta till längderna så de blir cirka en centimeter tjocka och 5-6 centimeter breda.

Grädda längderna i cirka 12 minuter i 200 grader.

Tag ut plåten, låt svalna något men inte helt och skär sedan längderna i centimetertjocka skivor, gärna på snedden så skorporna blir längre och får en vacker form.

Ställ in plåten i den varma ugnen och stäng av värmen. Torka skorporna på plåt eller galler i eftervärmen i ugnen under natten. Låt ugnsluckan vara lite öppen.

Skorporna håller sig fint i en plåtburk eller papperspåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se


Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

Till mellanmål passar mättande hirsgröt, som brukar uppskattas av barn. Prova råggröt som går snabbt att koka och blir en stadig start på dagen. Tillbehören varierar du efter egen smak. Prova sylt, bär eller frukt - och varför inte hemlagat äppelmos? Med din egen favorit kommer du längta till frukost!

 gröt.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...