Knäckflarn med kakaonibs

Festflarn som passr till en finare dessert! Goda till glass, grädde och frukt.

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl kakonibs (krossade kakaobönor)
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt och så mjukt att det nästan smälter. (Ställ det till exepel i en väremtålig skål i närheten av spisen.)

Blanda samman alla torrvaror i en skål. Mixa gärna havregrynen så de blir lite slätare.

Tillsätt smör och sirap och rör ihop till en lös deg. Degen är klibbig - det är helt rätt!

Klicka eller forma degen till små bollar med hjälp av två teskedar. Lägg bollarna mycket glest på en plåt med bakplåtspapper.

Provgrädda en eller två flarn i 200 grader i cirka 5 minuter för att se hur lång tid som krävs och om flarnen ligger lagom tätt (de flyter ut väldigt mycket!).

Låt flarnen svalna på plåten och lyft över dem på ett galler med en stekspade. Det går också att forma flarnen över en flaska eller kopp medan de ännu är varma.

Servera knäckflarnen med glass, grädde, frukt eller chokladrätter!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...