Knäckflarn med kakaonibs

Festflarn som passr till en finare dessert! Goda till glass, grädde och frukt.

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl kakonibs (krossade kakaobönor)
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt och så mjukt att det nästan smälter. (Ställ det till exepel i en väremtålig skål i närheten av spisen.)

Blanda samman alla torrvaror i en skål. Mixa gärna havregrynen så de blir lite slätare.

Tillsätt smör och sirap och rör ihop till en lös deg. Degen är klibbig - det är helt rätt!

Klicka eller forma degen till små bollar med hjälp av två teskedar. Lägg bollarna mycket glest på en plåt med bakplåtspapper.

Provgrädda en eller två flarn i 200 grader i cirka 5 minuter för att se hur lång tid som krävs och om flarnen ligger lagom tätt (de flyter ut väldigt mycket!).

Låt flarnen svalna på plåten och lyft över dem på ett galler med en stekspade. Det går också att forma flarnen över en flaska eller kopp medan de ännu är varma.

Servera knäckflarnen med glass, grädde, frukt eller chokladrätter!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...