Finska pinnar

Nästan lika lättbakad som den är lättäten. Och den är mycket lättäten...

Du behöver

  • 200 g smör
  • 50 g socker
  • 225 g vetemjöl (knappt 4dl)
  • ägg och pärlsocker till pensling

Gör så här:

Ugnsvärme 175 grader.

Hacka samman smör, socker och vetemjöl. Knåda till en slät deg. Låt degen vila lite i kylen. Rulla ut till lillfingertjocka längder på ett mjölat bord. Lägg flera längder tätt intill varandra, pensla över alla längderna med ägg och strö över med pärlsocker. Skär rakt över längderna så att det blir 4-5 centimeter långa "pinnar".

Använd en stekspade och lyft över kakorna till ett bakplåtspapper på en plåt.

Provgrädda kakorna i cirka 12 minuter. Kakorna ska få lite, men bara lite färg. Låt svalna på plåt eller ännu hellre på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av olivia
22 februari 2011

dina recept är jätte bra

Kommentar av osignerat
16 januari 2011

Det låter väldigt samrrit!

Kommentar av Stevie
29 oktober 2009

Hej!

Du får inte kalla dom "Finska Pinnar" längre

för då är Du rasist. numera heter de

"Finska Pågar" faktiskt.

Men jag ska anmäla det namnet för rasistiskt

då det bara är skåne som har pågar

inte Finland.

Redaktionens kommentar
Hjälp... vad krångligt det blev plötsligt ;)
Kommentar av Lena
2 december 2009

Bra recept men det skall vara bittermandlar ca 5 st eller bittermandelolja ca 10 droppar med.

Kommentar av Anna
12 januari 2010

Testade även detta recept..blev väldigt goda och var lätta att göra, men vart tog nötterna vägen? För det är väl egentligen inte finska pinnar utan hackad mandel på tillsammans med pärlsockret? Mitt tips är att lägga till det =)

Kommentar av Den STORA!! finska pinnen.
5 maj 2009

Jag tycker att detta var ett roligt och snabbt och enkelt recept att göra om man har det tråkigt och vill baka men inte orkar att baka något som är så avancerat. Finska pinnar är också mycket gott att ha som fika om man är gotte sugen.!!:D

Kommentar av Gunilla
28 januari 2010

Oj, det verkar gott! Jag ska pröva nångång!

Kommentar av hemligt
15 juni 2010

om man rullar de till runda bollar ocksen trycker ett hål i mitten så kan man lägga sylt där då blir det syltkakor :)

Kommentar av KG
13 oktober 2010

Ja jag har nog bara samma fråga som Lena undrade om lite tidigare... Ska det inte vara bittermandel i finska pinnar??

Redaktionens kommentar
Visst finns det recept på finska pinnar med bittermandel, men i detta recept ingår det inte.
Kommentar av Emil
9 juli 2008

Oerhört bra och snygg sida. Synd bara att det inte är några bilder vid recepten. Hur tusan ser finska pinnar ut?

Redaktionens kommentar
En finsk pinne finns med i förgrunden på bilden på första sidan på bakakaka.se. Fler bilder kommer på sikt!

Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...