Finska pinnar

Nästan lika lättbakad som den är lättäten. Och den är mycket lättäten...

Du behöver

  • 200 g smör
  • 50 g socker
  • 225 g vetemjöl (knappt 4dl)
  • ägg och pärlsocker till pensling

Gör så här:

Ugnsvärme 175 grader.

Hacka samman smör, socker och vetemjöl. Knåda till en slät deg. Låt degen vila lite i kylen. Rulla ut till lillfingertjocka längder på ett mjölat bord. Lägg flera längder tätt intill varandra, pensla över alla längderna med ägg och strö över med pärlsocker. Skär rakt över längderna så att det blir 4-5 centimeter långa "pinnar".

Använd en stekspade och lyft över kakorna till ett bakplåtspapper på en plåt.

Provgrädda kakorna i cirka 12 minuter. Kakorna ska få lite, men bara lite färg. Låt svalna på plåt eller ännu hellre på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av olivia
22 februari 2011

dina recept är jätte bra

Kommentar av osignerat
16 januari 2011

Det låter väldigt samrrit!

Kommentar av Stevie
29 oktober 2009

Hej!

Du får inte kalla dom "Finska Pinnar" längre

för då är Du rasist. numera heter de

"Finska Pågar" faktiskt.

Men jag ska anmäla det namnet för rasistiskt

då det bara är skåne som har pågar

inte Finland.

Redaktionens kommentar
Hjälp... vad krångligt det blev plötsligt ;)
Kommentar av Lena
2 december 2009

Bra recept men det skall vara bittermandlar ca 5 st eller bittermandelolja ca 10 droppar med.

Kommentar av Anna
12 januari 2010

Testade även detta recept..blev väldigt goda och var lätta att göra, men vart tog nötterna vägen? För det är väl egentligen inte finska pinnar utan hackad mandel på tillsammans med pärlsockret? Mitt tips är att lägga till det =)

Kommentar av Den STORA!! finska pinnen.
5 maj 2009

Jag tycker att detta var ett roligt och snabbt och enkelt recept att göra om man har det tråkigt och vill baka men inte orkar att baka något som är så avancerat. Finska pinnar är också mycket gott att ha som fika om man är gotte sugen.!!:D

Kommentar av Gunilla
28 januari 2010

Oj, det verkar gott! Jag ska pröva nångång!

Kommentar av hemligt
15 juni 2010

om man rullar de till runda bollar ocksen trycker ett hål i mitten så kan man lägga sylt där då blir det syltkakor :)

Kommentar av KG
13 oktober 2010

Ja jag har nog bara samma fråga som Lena undrade om lite tidigare... Ska det inte vara bittermandel i finska pinnar??

Redaktionens kommentar
Visst finns det recept på finska pinnar med bittermandel, men i detta recept ingår det inte.
Kommentar av Emil
9 juli 2008

Oerhört bra och snygg sida. Synd bara att det inte är några bilder vid recepten. Hur tusan ser finska pinnar ut?

Redaktionens kommentar
En finsk pinne finns med i förgrunden på bilden på första sidan på bakakaka.se. Fler bilder kommer på sikt!

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...