Ingefärs- och kardemummakaka

En god och kryddig kaka som fungerar utmärkt till både fika och efterrätt!

Du behöver

  • 200 g rumsvarmt smör (eller margarin)
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g färsk ingefära (30-40 g skalad)
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

Skala och riv ingefäran fint. Rör samman socker, ingefära och smör, slätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett och ett under kraftig omrörning.

Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver noga. Rör ner det i smeten och blanda försiktigt tills den är helt slät.

Stryk ut smeten jämnt i en smord och bröad form, idealisk är 1,75 liter.

Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter.

Dekorera med florsocker och servera ljummen, som den är eller med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sharon
4 december 2010

This cake was a hit at a morning tea I attended yesterday.. Everyone loved the unusual flavour. (Cardamom is not a spice commonly used in cakes in Australia). I will be making this cake often.

Thanks for sharing the recipe with your readers.

Sharon (Melbourne, Australia)

Kommentar av osignerat
4 september 2009

väkar gott och smeten är jätte god

Kommentar av thaitrippen
30 oktober 2009

Ja äntligen en kaka man kan baka i Thailand.Lite svårt med råvaror här för bakning,så har ni fler recept så tar jag gärna emot.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

Efterrätter kan vara stora konstverk, perfekt komponerade och fint dekorerade. Men en klassisk, rejäl efterrätt kan många gånger passa minst lika bra. Många äldre rätter är både lättlagade och fungerar bra till vardagsmaten.

Laga en god Ris a la malta som avslutning på middagen, eller prova den gammaldags efterrätten Änglamat till helgen.

Kanske en god Frukmaräng, en smakrik Saffranspannkaka eller en lättlagad Mannagrynspudding.

Klassisk och enkelt brukar sällan vara fel!

 efteratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...