Ingefärs- och kardemummakaka

En god och kryddig kaka som fungerar utmärkt till både fika och efterrätt!

Du behöver

  • 200 g rumsvarmt smör (eller margarin)
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g färsk ingefära (30-40 g skalad)
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

Skala och riv ingefäran fint. Rör samman socker, ingefära och smör, slätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett och ett under kraftig omrörning.

Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver noga. Rör ner det i smeten och blanda försiktigt tills den är helt slät.

Stryk ut smeten jämnt i en smord och bröad form, idealisk är 1,75 liter.

Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter.

Dekorera med florsocker och servera ljummen, som den är eller med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sharon
4 december 2010

This cake was a hit at a morning tea I attended yesterday.. Everyone loved the unusual flavour. (Cardamom is not a spice commonly used in cakes in Australia). I will be making this cake often.

Thanks for sharing the recipe with your readers.

Sharon (Melbourne, Australia)

Kommentar av osignerat
4 september 2009

väkar gott och smeten är jätte god

Kommentar av thaitrippen
30 oktober 2009

Ja äntligen en kaka man kan baka i Thailand.Lite svårt med råvaror här för bakning,så har ni fler recept så tar jag gärna emot.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...