Drömtårta, drömrulltårta

Någon som provat den färdiga, inplastade varianten? Just det. Men här finns räddningen, chokladrulltårta som smakar som en dröm och dessutom är glutenfri.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2-3 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • strösocker

Fyllning

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 äggula
  • 3/4 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna (30x40 centimeter) med bakplåtspapper. Förbered redan innan kakan sätts in i ugnen med ett galler med bakplåtspapper, strö ett tunt jämnt lager strösocker över bakplåtspapperet och ställ åt sidan tills kakan är färdig och ska stjälpas upp.


Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda potatismjöl med kakao och bakpulver och se till att det är klumpfritt. Sikta (om det behövs) ner i äggsmeten under vispning tills smeten är jämn. Bred ut i långpannan och grädda längst ner i ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga och prova med en sticka att kakan är klar.

När bottnen är nygräddad stjälps den försiktigt, med hjälp av bakplåtspapperet, upp på bakplåtspapperet med strösocker på. Om det är svårt att få bottnen att lossna kan man pensla baksidan av bakplåtspapperet med kallt vatten. Låt svalna.

Rör smöret med vaniljpulver och florsocker. Rör ner äggulan och blanda till en jämn kräm. Bred försiktigt ut över bottnen och rulla samman: från långsidan för tunnare men fler skivor, eller från kortsidan för att få lite tjockare och snyggare. Skär i centimetertjocka skivor.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Aya
3 juni 2013

Vad kan man ersätta potatismjöl med ?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...