Drömtårta, drömrulltårta

Någon som provat den färdiga, inplastade varianten? Just det. Men här finns räddningen, chokladrulltårta som smakar som en dröm och dessutom är glutenfri.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2-3 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • strösocker

Fyllning

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 äggula
  • 3/4 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna (30x40 centimeter) med bakplåtspapper. Förbered redan innan kakan sätts in i ugnen med ett galler med bakplåtspapper, strö ett tunt jämnt lager strösocker över bakplåtspapperet och ställ åt sidan tills kakan är färdig och ska stjälpas upp.


Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda potatismjöl med kakao och bakpulver och se till att det är klumpfritt. Sikta (om det behövs) ner i äggsmeten under vispning tills smeten är jämn. Bred ut i långpannan och grädda längst ner i ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga och prova med en sticka att kakan är klar.

När bottnen är nygräddad stjälps den försiktigt, med hjälp av bakplåtspapperet, upp på bakplåtspapperet med strösocker på. Om det är svårt att få bottnen att lossna kan man pensla baksidan av bakplåtspapperet med kallt vatten. Låt svalna.

Rör smöret med vaniljpulver och florsocker. Rör ner äggulan och blanda till en jämn kräm. Bred försiktigt ut över bottnen och rulla samman: från långsidan för tunnare men fler skivor, eller från kortsidan för att få lite tjockare och snyggare. Skär i centimetertjocka skivor.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Aya
3 juni 2013

Vad kan man ersätta potatismjöl med ?


Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...