Drömtårta, drömrulltårta

Någon som provat den färdiga, inplastade varianten? Just det. Men här finns räddningen, chokladrulltårta som smakar som en dröm och dessutom är glutenfri.

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2-3 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • strösocker

Fyllning

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 äggula
  • 3/4 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna (30x40 centimeter) med bakplåtspapper. Förbered redan innan kakan sätts in i ugnen med ett galler med bakplåtspapper, strö ett tunt jämnt lager strösocker över bakplåtspapperet och ställ åt sidan tills kakan är färdig och ska stjälpas upp.


Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda potatismjöl med kakao och bakpulver och se till att det är klumpfritt. Sikta (om det behövs) ner i äggsmeten under vispning tills smeten är jämn. Bred ut i långpannan och grädda längst ner i ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga och prova med en sticka att kakan är klar.

När bottnen är nygräddad stjälps den försiktigt, med hjälp av bakplåtspapperet, upp på bakplåtspapperet med strösocker på. Om det är svårt att få bottnen att lossna kan man pensla baksidan av bakplåtspapperet med kallt vatten. Låt svalna.

Rör smöret med vaniljpulver och florsocker. Rör ner äggulan och blanda till en jämn kräm. Bred försiktigt ut över bottnen och rulla samman: från långsidan för tunnare men fler skivor, eller från kortsidan för att få lite tjockare och snyggare. Skär i centimetertjocka skivor.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Aya
3 juni 2013

Vad kan man ersätta potatismjöl med ?


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...