Äppellängd

Klassisk längd, med smak av äppel, mandel och karedmumma. Perfekt fikabröd - lättbakat och läckert!

Du behöver

Vetedeg

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 450 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 80 g houng (ca 1/2 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 1/2 tsk kardemumma

Fyllning

  • 4 dl fintärnat äpple
  • 1 msk citronsaft
  • 70g mandelmassa
  • 30 g smör
  • 1/2 tsk kanel

Gör så här:

2 längder.

Häll den kalla mjölken i degbunken och smula ner jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt hälften av mjölet och sedan smöret och honungen. Knåda gärna med degblandare. Rör ner så mycket av mjölet att degen släpper från bunkens kantera och blir smidig men lös. Knåda i saltet och kardemumman noga.

Låt nu degen vila i rumstemperatur under en bakduk i cirka en timme, eller tills den jäst till dubbel storlek.

Gör fyllningen undertiden:

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala och finhacka äpplen så du får cirka 4 dl. Blanda hacket med citronsaft för att behålla den ljusa färgen. Grovriv mandelmassa och blanda ner i hacket.

När degen jäst - ta upp den på mjölad yta och dela i två lika stora bitar. Kavla ut till två rektanglar på cirka 20X30 cm.

Bred ut smöret jämnt på de båda längderna. Fördela fyllningen lika och strö över kanel. Rulla samman och lägg över dem på bakplåt med bakplåtspapper eller smorda och mjölade. Klipp nu längderna i skivor som sitter ihop i botten av längden. Vik ut skivorna omväxlande åt höger och vänster sida.

Strö över lite kanel och eventuell överbliven fyllning och ställ plåtarna att jäsa i 30-60 minuter. Det är omöjligt att ge en exakt jästid, men längderna ska ha jäst upp ordentligt.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten först när ugnen är riktigt varm. Sänk till 225 grader.

Grädda längderna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler innan de serveras.

Längderna går fint att frysa och tina i 150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

Tillbaka på jobbet eller i skolan efter sommaren? På många ställen är dagens fikapaus ett självklart inslag i arbetsdagen. Eller har ni veckofika för hela avdelningen? Oavsett vilket så kan hembakat fikabröd lyfta vilken mulen dag som helst!

Klassiska kanelbullar, härliga vaniljbullar eller en enkel sockerkaka kan aldrig vara fel till kaffet. Eller var för inte prova ett nytt recept på kladdkakemuffins, som alternativ till den vanliga kladdkakan?

Mera fika åt folket!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...