![]() ![]() Äppellängd![]() Klassisk längd, med smak av äppel, mandel och karedmumma. Perfekt fikabröd - lättbakat och läckert! Du behöverVetedeg
Fyllning
Gör så här:2 längder. Häll den kalla mjölken i degbunken och smula ner jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt hälften av mjölet och sedan smöret och honungen. Knåda gärna med degblandare. Rör ner så mycket av mjölet att degen släpper från bunkens kantera och blir smidig men lös. Knåda i saltet och kardemumman noga. Låt nu degen vila i rumstemperatur under en bakduk i cirka en timme, eller tills den jäst till dubbel storlek. Gör fyllningen undertiden: Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala och finhacka äpplen så du får cirka 4 dl. Blanda hacket med citronsaft för att behålla den ljusa färgen. Grovriv mandelmassa och blanda ner i hacket. När degen jäst - ta upp den på mjölad yta och dela i två lika stora bitar. Kavla ut till två rektanglar på cirka 20X30 cm. Bred ut smöret jämnt på de båda längderna. Fördela fyllningen lika och strö över kanel. Rulla samman och lägg över dem på bakplåt med bakplåtspapper eller smorda och mjölade. Klipp nu längderna i skivor som sitter ihop i botten av längden. Vik ut skivorna omväxlande åt höger och vänster sida. Strö över lite kanel och eventuell överbliven fyllning och ställ plåtarna att jäsa i 30-60 minuter. Det är omöjligt att ge en exakt jästid, men längderna ska ha jäst upp ordentligt. Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten först när ugnen är riktigt varm. Sänk till 225 grader. Grädda längderna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler innan de serveras. Längderna går fint att frysa och tina i 150 grader. ![]() ![]() ![]()
|
|