Äppellängd

Klassisk längd, med smak av äppel, mandel och karedmumma. Perfekt fikabröd - lättbakat och läckert!

Du behöver

Vetedeg

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 450 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 80 g houng (ca 1/2 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 1/2 tsk kardemumma

Fyllning

  • 4 dl fintärnat äpple
  • 1 msk citronsaft
  • 70g mandelmassa
  • 30 g smör
  • 1/2 tsk kanel

Gör så här:

2 längder.

Häll den kalla mjölken i degbunken och smula ner jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt hälften av mjölet och sedan smöret och honungen. Knåda gärna med degblandare. Rör ner så mycket av mjölet att degen släpper från bunkens kantera och blir smidig men lös. Knåda i saltet och kardemumman noga.

Låt nu degen vila i rumstemperatur under en bakduk i cirka en timme, eller tills den jäst till dubbel storlek.

Gör fyllningen undertiden:

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala och finhacka äpplen så du får cirka 4 dl. Blanda hacket med citronsaft för att behålla den ljusa färgen. Grovriv mandelmassa och blanda ner i hacket.

När degen jäst - ta upp den på mjölad yta och dela i två lika stora bitar. Kavla ut till två rektanglar på cirka 20X30 cm.

Bred ut smöret jämnt på de båda längderna. Fördela fyllningen lika och strö över kanel. Rulla samman och lägg över dem på bakplåt med bakplåtspapper eller smorda och mjölade. Klipp nu längderna i skivor som sitter ihop i botten av längden. Vik ut skivorna omväxlande åt höger och vänster sida.

Strö över lite kanel och eventuell överbliven fyllning och ställ plåtarna att jäsa i 30-60 minuter. Det är omöjligt att ge en exakt jästid, men längderna ska ha jäst upp ordentligt.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten först när ugnen är riktigt varm. Sänk till 225 grader.

Grädda längderna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler innan de serveras.

Längderna går fint att frysa och tina i 150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...