Äppellängd

Klassisk längd, med smak av äppel, mandel och karedmumma. Perfekt fikabröd - lättbakat och läckert!

Du behöver

Vetedeg

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 450 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 80 g houng (ca 1/2 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 1/2 tsk kardemumma

Fyllning

  • 4 dl fintärnat äpple
  • 1 msk citronsaft
  • 70g mandelmassa
  • 30 g smör
  • 1/2 tsk kanel

Gör så här:

2 längder.

Häll den kalla mjölken i degbunken och smula ner jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt hälften av mjölet och sedan smöret och honungen. Knåda gärna med degblandare. Rör ner så mycket av mjölet att degen släpper från bunkens kantera och blir smidig men lös. Knåda i saltet och kardemumman noga.

Låt nu degen vila i rumstemperatur under en bakduk i cirka en timme, eller tills den jäst till dubbel storlek.

Gör fyllningen undertiden:

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala och finhacka äpplen så du får cirka 4 dl. Blanda hacket med citronsaft för att behålla den ljusa färgen. Grovriv mandelmassa och blanda ner i hacket.

När degen jäst - ta upp den på mjölad yta och dela i två lika stora bitar. Kavla ut till två rektanglar på cirka 20X30 cm.

Bred ut smöret jämnt på de båda längderna. Fördela fyllningen lika och strö över kanel. Rulla samman och lägg över dem på bakplåt med bakplåtspapper eller smorda och mjölade. Klipp nu längderna i skivor som sitter ihop i botten av längden. Vik ut skivorna omväxlande åt höger och vänster sida.

Strö över lite kanel och eventuell överbliven fyllning och ställ plåtarna att jäsa i 30-60 minuter. Det är omöjligt att ge en exakt jästid, men längderna ska ha jäst upp ordentligt.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten först när ugnen är riktigt varm. Sänk till 225 grader.

Grädda längderna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler innan de serveras.

Längderna går fint att frysa och tina i 150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...