Äppellängd

Klassisk längd, med smak av äppel, mandel och karedmumma. Perfekt fikabröd - lättbakat och läckert!

Du behöver

Vetedeg

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 450 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 80 g houng (ca 1/2 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 1/2 tsk kardemumma

Fyllning

  • 4 dl fintärnat äpple
  • 1 msk citronsaft
  • 70g mandelmassa
  • 30 g smör
  • 1/2 tsk kanel

Gör så här:

2 längder.

Häll den kalla mjölken i degbunken och smula ner jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt hälften av mjölet och sedan smöret och honungen. Knåda gärna med degblandare. Rör ner så mycket av mjölet att degen släpper från bunkens kantera och blir smidig men lös. Knåda i saltet och kardemumman noga.

Låt nu degen vila i rumstemperatur under en bakduk i cirka en timme, eller tills den jäst till dubbel storlek.

Gör fyllningen undertiden:

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala och finhacka äpplen så du får cirka 4 dl. Blanda hacket med citronsaft för att behålla den ljusa färgen. Grovriv mandelmassa och blanda ner i hacket.

När degen jäst - ta upp den på mjölad yta och dela i två lika stora bitar. Kavla ut till två rektanglar på cirka 20X30 cm.

Bred ut smöret jämnt på de båda längderna. Fördela fyllningen lika och strö över kanel. Rulla samman och lägg över dem på bakplåt med bakplåtspapper eller smorda och mjölade. Klipp nu längderna i skivor som sitter ihop i botten av längden. Vik ut skivorna omväxlande åt höger och vänster sida.

Strö över lite kanel och eventuell överbliven fyllning och ställ plåtarna att jäsa i 30-60 minuter. Det är omöjligt att ge en exakt jästid, men längderna ska ha jäst upp ordentligt.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten först när ugnen är riktigt varm. Sänk till 225 grader.

Grädda längderna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler innan de serveras.

Längderna går fint att frysa och tina i 150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se


Brownies

Chokladrutor med stil

Brownies åt folket! Framförallt brownies med mörk choklad...

Små, chokladstinna kakor kan aldrig bli fel. Brownies kan bakas i en mängd varianter som passar på allt från eftermiddagsfika till bröllop. Gör enkla brownies med solroskärnor eller bakade med muscovadosocker. Eller baka brownies med mandelbotten. Redaktionen faller för nya brownies med mörk choklad. Serverade med grädde eller vaniljglass är de den perfekta efterrätten eller värsta lyxfikan.

 browniesrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...