Bakprylar

  • Köksredskap finns i mängder och den som vill kan spendera stora pengar. Men det är inget måste: Baka kaka kan man göra med väldigt enkla redskap. Som start räcker ofta en stabil plastbunke, sedan klarar du att baka småkakor.
  • Mjuka kakor som innehåller ägg går att vispa för hand med en vanlig visp, men resultatet blir ofta betydligt bättre med elvisp. Du får in mer luft i smeten och kakan får bättre höjd.
  • Ett par decilitermått och teskedsmått är ett måste och den som är noga använder våg. (Se tips och tricks!)
  • Formar till mjuka kakor finns av alla storlekar och former. Välj en form som där kanten och botten går att plocka isär. Då slipper du stjälpa upp kakan utan kan knäppa loss kanten och lyfta av den när den svalnat.
  • För småkakor och bullar är bakplåtspapper en stor fördel. Du slipper inte bara diska plåtar - det finns ingen risk att kakorna bränner fast i plåten. Vill, eller måste du, baka utan bakplåtspapper så smörj plåten noga!


Kommentar av Annkie
24 augusti 2009

I många recept står att man ska spänna ett bakplåtspapper kring den löstagbara botten på formen. Jag ska just nu göra en tårta till gästerna och står igen och undrar hur jag ska göra med papperet. Spänna det med papperet på insidan eller så att det kommer ut undertill.

Om det är en dum fråga, så kommer här en till.

Vad är upp och ner på den lösa bottenplattan. Nu när jag hållit på så ser jag inte ens det. Vilket är insida och vilket är utsida?

Finns det någon på akuten som kan hjälpa mig?

Jag vet annars inte hur jag ska göra. Desperat är ett milt uttryck just nu.

Hjääääääääälp!

Redaktionens kommentar
Försök klä formen invändigt, så hela formen är klädd. Sax är en bra idé! Eller smörj formen noga... Ingen skillnad på formbotten? Då spelar det nog ingen roll vilken du har uppåt!
Kommentar av Linnea & Chrystal
2 november 2010

Denna sida är jätte bra ! massor med tips och ideér =)

varma stora kramar från bakmonstren xD


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...