Bakprylar

  • Köksredskap finns i mängder och den som vill kan spendera stora pengar. Men det är inget måste: Baka kaka kan man göra med väldigt enkla redskap. Som start räcker ofta en stabil plastbunke, sedan klarar du att baka småkakor.
  • Mjuka kakor som innehåller ägg går att vispa för hand med en vanlig visp, men resultatet blir ofta betydligt bättre med elvisp. Du får in mer luft i smeten och kakan får bättre höjd.
  • Ett par decilitermått och teskedsmått är ett måste och den som är noga använder våg. (Se tips och tricks!)
  • Formar till mjuka kakor finns av alla storlekar och former. Välj en form som där kanten och botten går att plocka isär. Då slipper du stjälpa upp kakan utan kan knäppa loss kanten och lyfta av den när den svalnat.
  • För småkakor och bullar är bakplåtspapper en stor fördel. Du slipper inte bara diska plåtar - det finns ingen risk att kakorna bränner fast i plåten. Vill, eller måste du, baka utan bakplåtspapper så smörj plåten noga!


Kommentar av Annkie
24 augusti 2009

I många recept står att man ska spänna ett bakplåtspapper kring den löstagbara botten på formen. Jag ska just nu göra en tårta till gästerna och står igen och undrar hur jag ska göra med papperet. Spänna det med papperet på insidan eller så att det kommer ut undertill.

Om det är en dum fråga, så kommer här en till.

Vad är upp och ner på den lösa bottenplattan. Nu när jag hållit på så ser jag inte ens det. Vilket är insida och vilket är utsida?

Finns det någon på akuten som kan hjälpa mig?

Jag vet annars inte hur jag ska göra. Desperat är ett milt uttryck just nu.

Hjääääääääälp!

Redaktionens kommentar
Försök klä formen invändigt, så hela formen är klädd. Sax är en bra idé! Eller smörj formen noga... Ingen skillnad på formbotten? Då spelar det nog ingen roll vilken du har uppåt!
Kommentar av Linnea & Chrystal
2 november 2010

Denna sida är jätte bra ! massor med tips och ideér =)

varma stora kramar från bakmonstren xD


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

Egna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet!

 bagelsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...