Bakprylar

  • Köksredskap finns i mängder och den som vill kan spendera stora pengar. Men det är inget måste: Baka kaka kan man göra med väldigt enkla redskap. Som start räcker ofta en stabil plastbunke, sedan klarar du att baka småkakor.
  • Mjuka kakor som innehåller ägg går att vispa för hand med en vanlig visp, men resultatet blir ofta betydligt bättre med elvisp. Du får in mer luft i smeten och kakan får bättre höjd.
  • Ett par decilitermått och teskedsmått är ett måste och den som är noga använder våg. (Se tips och tricks!)
  • Formar till mjuka kakor finns av alla storlekar och former. Välj en form som där kanten och botten går att plocka isär. Då slipper du stjälpa upp kakan utan kan knäppa loss kanten och lyfta av den när den svalnat.
  • För småkakor och bullar är bakplåtspapper en stor fördel. Du slipper inte bara diska plåtar - det finns ingen risk att kakorna bränner fast i plåten. Vill, eller måste du, baka utan bakplåtspapper så smörj plåten noga!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av kladdkaka
17 februari 2022

Skriv din kommentar här!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
6 december 2021

hej

Kommentar av Annkie
24 augusti 2009

I många recept står att man ska spänna ett bakplåtspapper kring den löstagbara botten på formen. Jag ska just nu göra en tårta till gästerna och står igen och undrar hur jag ska göra med papperet. Spänna det med papperet på insidan eller så att det kommer ut undertill.

Om det är en dum fråga, så kommer här en till.

Vad är upp och ner på den lösa bottenplattan. Nu när jag hållit på så ser jag inte ens det. Vilket är insida och vilket är utsida?

Finns det någon på akuten som kan hjälpa mig?

Jag vet annars inte hur jag ska göra. Desperat är ett milt uttryck just nu.

Hjääääääääälp!

Redaktionens kommentar
Försök klä formen invändigt, så hela formen är klädd. Sax är en bra idé! Eller smörj formen noga... Ingen skillnad på formbotten? Då spelar det nog ingen roll vilken du har uppåt!
Kommentar av Linnea & Chrystal
2 november 2010

Denna sida är jätte bra ! massor med tips och ideér =)

varma stora kramar från bakmonstren xD


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...