Bakprylar

  • Köksredskap finns i mängder och den som vill kan spendera stora pengar. Men det är inget måste: Baka kaka kan man göra med väldigt enkla redskap. Som start räcker ofta en stabil plastbunke, sedan klarar du att baka småkakor.
  • Mjuka kakor som innehåller ägg går att vispa för hand med en vanlig visp, men resultatet blir ofta betydligt bättre med elvisp. Du får in mer luft i smeten och kakan får bättre höjd.
  • Ett par decilitermått och teskedsmått är ett måste och den som är noga använder våg. (Se tips och tricks!)
  • Formar till mjuka kakor finns av alla storlekar och former. Välj en form som där kanten och botten går att plocka isär. Då slipper du stjälpa upp kakan utan kan knäppa loss kanten och lyfta av den när den svalnat.
  • För småkakor och bullar är bakplåtspapper en stor fördel. Du slipper inte bara diska plåtar - det finns ingen risk att kakorna bränner fast i plåten. Vill, eller måste du, baka utan bakplåtspapper så smörj plåten noga!


Kommentar av Annkie
24 augusti 2009

I många recept står att man ska spänna ett bakplåtspapper kring den löstagbara botten på formen. Jag ska just nu göra en tårta till gästerna och står igen och undrar hur jag ska göra med papperet. Spänna det med papperet på insidan eller så att det kommer ut undertill.

Om det är en dum fråga, så kommer här en till.

Vad är upp och ner på den lösa bottenplattan. Nu när jag hållit på så ser jag inte ens det. Vilket är insida och vilket är utsida?

Finns det någon på akuten som kan hjälpa mig?

Jag vet annars inte hur jag ska göra. Desperat är ett milt uttryck just nu.

Hjääääääääälp!

Redaktionens kommentar
Försök klä formen invändigt, så hela formen är klädd. Sax är en bra idé! Eller smörj formen noga... Ingen skillnad på formbotten? Då spelar det nog ingen roll vilken du har uppåt!
Kommentar av Linnea & Chrystal
2 november 2010

Denna sida är jätte bra ! massor med tips och ideér =)

varma stora kramar från bakmonstren xD


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se


Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

Den 14:e februari är alla hjärtans dag. Det vill vi fira med mycket gott till dem vi gillar! Börja gärna dagen med doftande apelsinscones med mandel.

I långpanna kan man baka till många, som kärleksmums eller ljusa brownies med vit choklad. Framåt kvällen är det skönt att krypa ihop med rykande hett irish coffee och kanske njuta av hemgjord vaniljglass med muscovadosocker.

Ha en god alla hjärtans dag!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...