Äppelkaka med smultäcke

Fantastiskt god äppelkaka som förenar sockerkaka med knaprigt smultäcke. Bakas i långpanna och räcker till många!

Du behöver

Receptet är för 10-12 personer.

Äppelkaka

  • 250 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 8-10 äpplen (ca 400 g skalade och urkärnade)

Smultäcke

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap eller flytande honung

Gör så här:

Låt smöret ligga framme tills det blir rumsvarmt och mjukt eller skiva smöret med osthyvel så det mjuknar fortare. Rör smör och socker slätt och luftigt i en bunke. Rör ner äggen ett och ett.

Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt mjölken och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Smutäcket:

Tärna det kalla smöret och blanda med resten av ingredienserna utom sirap/ honung till en smulig deg. Strö ut jämnt över hela kakan.

Grädda nu kakan i 175 grader i cirka 30 minuter. Ringa lite sirap eller honung över kakan och strö lite pärlsocker på som dekoration. Servera kakan som den är, skuren i bitar. Eller tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...