Äppelkaka med smultäcke

Fantastiskt god äppelkaka som förenar sockerkaka med knaprigt smultäcke. Bakas i långpanna och räcker till många!

Du behöver

Receptet är för 10-12 personer.

Äppelkaka

  • 250 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 8-10 äpplen (ca 400 g skalade och urkärnade)

Smultäcke

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap eller flytande honung

Gör så här:

Låt smöret ligga framme tills det blir rumsvarmt och mjukt eller skiva smöret med osthyvel så det mjuknar fortare. Rör smör och socker slätt och luftigt i en bunke. Rör ner äggen ett och ett.

Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt mjölken och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Smutäcket:

Tärna det kalla smöret och blanda med resten av ingredienserna utom sirap/ honung till en smulig deg. Strö ut jämnt över hela kakan.

Grädda nu kakan i 175 grader i cirka 30 minuter. Ringa lite sirap eller honung över kakan och strö lite pärlsocker på som dekoration. Servera kakan som den är, skuren i bitar. Eller tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...