Äppelkaka med smultäcke

Fantastiskt god äppelkaka som förenar sockerkaka med knaprigt smultäcke. Bakas i långpanna och räcker till många!

Du behöver

Receptet är för 10-12 personer.

Äppelkaka

  • 250 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 8-10 äpplen (ca 400 g skalade och urkärnade)

Smultäcke

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap eller flytande honung

Gör så här:

Låt smöret ligga framme tills det blir rumsvarmt och mjukt eller skiva smöret med osthyvel så det mjuknar fortare. Rör smör och socker slätt och luftigt i en bunke. Rör ner äggen ett och ett.

Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt mjölken och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Smutäcket:

Tärna det kalla smöret och blanda med resten av ingredienserna utom sirap/ honung till en smulig deg. Strö ut jämnt över hela kakan.

Grädda nu kakan i 175 grader i cirka 30 minuter. Ringa lite sirap eller honung över kakan och strö lite pärlsocker på som dekoration. Servera kakan som den är, skuren i bitar. Eller tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

Vem vill inte äta nybakade frukostbröd en grå vardagsmorgon? De flesta. Men vem hinner stå och knåda en deg, låta den jäsa länge för att till sist få njuta sin frukost? Inte så många. Men lösningen är att baka frukostbröden på kvällen och låta dem jäsa direkt på plåten under natten. Det är lättare än du tror! Knepet är att använda lite jäst och gärna vetemjöl special som får degen att hålla samman bra.
Prova lite grövre grahamsbullar eller smarta frukostbullar med både råg och vete. Eller baka vårt nya recept på lätta bullar med havre och vete. De är lätta att lyckas med, går snabbt att vänja sig vid och är svåra att sluta baka!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...