Äppelkaka med smultäcke

Fantastiskt god äppelkaka som förenar sockerkaka med knaprigt smultäcke. Bakas i långpanna och räcker till många!

Du behöver

Receptet är för 10-12 personer.

Äppelkaka

  • 250 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 8-10 äpplen (ca 400 g skalade och urkärnade)

Smultäcke

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap eller flytande honung

Gör så här:

Låt smöret ligga framme tills det blir rumsvarmt och mjukt eller skiva smöret med osthyvel så det mjuknar fortare. Rör smör och socker slätt och luftigt i en bunke. Rör ner äggen ett och ett.

Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor i en bunken och rör ner i äggbladningen.

Tillsätt mjölken och rör slätt. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Rensa och skiva äpplena. Lägg ut dem jämnt över kakan och tryck ner dem i smeten.

Smutäcket:

Tärna det kalla smöret och blanda med resten av ingredienserna utom sirap/ honung till en smulig deg. Strö ut jämnt över hela kakan.

Grädda nu kakan i 175 grader i cirka 30 minuter. Ringa lite sirap eller honung över kakan och strö lite pärlsocker på som dekoration. Servera kakan som den är, skuren i bitar. Eller tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...