Franska våfflor med arraksmörkräm

Vackert kärleksfulla och fantastiskt goda... Franska våfflor med smörkräm är ett bakverk att älska!

Du behöver

Deg

  • 75 g smör
  • 125 g vetemjöl
  • 75 g kokt potatis
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 msk grädde
  • socker till utkavling

Smörkräm

  • 40 g smör
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 tsk arrak (kan ersättas med äkta vanilj eller 1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

12 bakelser

Finfördela smöret i mjölet. Mosa potatisen och blanda ner den tillsammans med bakpulver och salt. Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop en smidig deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.

Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek. Vänd emellanåt på plattan. Strö ut rikligt med strösocker att vända degen i och avsluta med att kruskavla. Ta sedan ut hjärtan med kakmått. Pricka dem och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg. Passa dem noga! Låt svalna på galler.

Under tiden rörs smör, florsocker och arrak samman till en slät kräm. Bred den på hälften av våfflorna när dessa svalnat helt och lägg sedan samman dem två och två. Kan förvaras i en tät burk i kylskåp men smakar bäst om du äter dem direkt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

Pannkaksrullar med fyllning, crêpes, är en rätt som passar i många sammanhang. Beroende på vad du fyller crêpesen med så kan de vara både en enkel förrätt, en vardagsmiddag, en festrätt eller ett bra inslag på buffébordet. Servera dem som de är med grönt och ett gott bröd eller låt dem bli ett av flera inslag i middagen.

Prova något av våra nya recept; svampcrêpes, som passar fint på buffén, köttfärscrêpes, som både barn och vuxna brukar gillar eller kanske goda böncrêpes?

Godare middag på er!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...