Franska våfflor med arraksmörkräm

Vackert kärleksfulla och fantastiskt goda... Franska våfflor med smörkräm är ett bakverk att älska!

Du behöver

Deg

  • 75 g smör
  • 125 g vetemjöl
  • 75 g kokt potatis
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 msk grädde
  • socker till utkavling

Smörkräm

  • 40 g smör
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 tsk arrak (kan ersättas med äkta vanilj eller 1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

12 bakelser

Finfördela smöret i mjölet. Mosa potatisen och blanda ner den tillsammans med bakpulver och salt. Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop en smidig deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.

Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek. Vänd emellanåt på plattan. Strö ut rikligt med strösocker att vända degen i och avsluta med att kruskavla. Ta sedan ut hjärtan med kakmått. Pricka dem och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg. Passa dem noga! Låt svalna på galler.

Under tiden rörs smör, florsocker och arrak samman till en slät kräm. Bred den på hälften av våfflorna när dessa svalnat helt och lägg sedan samman dem två och två. Kan förvaras i en tät burk i kylskåp men smakar bäst om du äter dem direkt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

Vem vill inte äta nybakade frukostbröd en grå vardagsmorgon? De flesta. Men vem hinner stå och knåda en deg, låta den jäsa länge för att till sist få njuta sin frukost? Inte så många. Men lösningen är att baka frukostbröden på kvällen och låta dem jäsa direkt på plåten under natten. Det är lättare än du tror! Knepet är att använda lite jäst och gärna vetemjöl special som får degen att hålla samman bra.
Prova lite grövre grahamsbullar eller smarta frukostbullar med både råg och vete. Eller baka vårt nya recept på lätta bullar med havre och vete. De är lätta att lyckas med, går snabbt att vänja sig vid och är svåra att sluta baka!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...