Franska våfflor med arraksmörkräm

Vackert kärleksfulla och fantastiskt goda... Franska våfflor med smörkräm är ett bakverk att älska!

Du behöver

Deg

  • 75 g smör
  • 125 g vetemjöl
  • 75 g kokt potatis
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 msk grädde
  • socker till utkavling

Smörkräm

  • 40 g smör
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 tsk arrak (kan ersättas med äkta vanilj eller 1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

12 bakelser

Finfördela smöret i mjölet. Mosa potatisen och blanda ner den tillsammans med bakpulver och salt. Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop en smidig deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.

Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek. Vänd emellanåt på plattan. Strö ut rikligt med strösocker att vända degen i och avsluta med att kruskavla. Ta sedan ut hjärtan med kakmått. Pricka dem och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg. Passa dem noga! Låt svalna på galler.

Under tiden rörs smör, florsocker och arrak samman till en slät kräm. Bred den på hälften av våfflorna när dessa svalnat helt och lägg sedan samman dem två och två. Kan förvaras i en tät burk i kylskåp men smakar bäst om du äter dem direkt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...