Rabarberkaka i långpanna

Överflödet av rabarber inspirerar till stordåd i köket. Ta fram långpannan så får många en bit av kakan!

Du behöver

  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl rårörsocker + 2 msk att strö över
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller kardemumma, stött
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl mjölk eller grädde
  • 250 g rabarber (2 stora eller 4 små stjälkar)

Gör så här:

Cirka 20 bitar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ansa rabarbern och skär den i små bitar. Smörj en långpanna, cirka 30x40 cm.

Rör smöret luftigt med rårörsocker och vanilj eller kardemumma. Tillsätt äggen, ett och ett och rör mellan varje. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och tillsätt hälften, blanda samman. Tillsätt mjölken, rör om och rör sedan ner resten av mjölet. När smeten är jämn breds den ut i långpannan. Strö rabarberbitarna över ytan och strö 2 msk rårörsocker över. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills kakan fått fin färg. Låt svalna och skär sedan i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...