Rabarberkaka i långpanna

Överflödet av rabarber inspirerar till stordåd i köket. Ta fram långpannan så får många en bit av kakan!

Du behöver

  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl rårörsocker + 2 msk att strö över
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller kardemumma, stött
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl mjölk eller grädde
  • 250 g rabarber (2 stora eller 4 små stjälkar)

Gör så här:

Cirka 20 bitar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ansa rabarbern och skär den i små bitar. Smörj en långpanna, cirka 30x40 cm.

Rör smöret luftigt med rårörsocker och vanilj eller kardemumma. Tillsätt äggen, ett och ett och rör mellan varje. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och tillsätt hälften, blanda samman. Tillsätt mjölken, rör om och rör sedan ner resten av mjölet. När smeten är jämn breds den ut i långpannan. Strö rabarberbitarna över ytan och strö 2 msk rårörsocker över. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills kakan fått fin färg. Låt svalna och skär sedan i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...