Nougathjärtan

Kakan för den du vill ge lite extra kärlek. Nougatkräm på mördegsbotten är klassiskt, elegant och förföriskt gott!

Du behöver

Kakor

  • 175 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 150 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl (ca1 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten

Nougatkräm

  • 75 g färdig nougat
  • 75 g ljus mjölkchoklad
  • 30 g smör

Gör så här:

Ca 8 stora hjärtan eller 12 mindre.

Låt smöret bli rumsvarmt och helt mjukt.

Blanda samman alla ingredienserna tills du har en lös deg. Du kan antingen göra degen så lös att du kan spritsa ut den eller låta den vara fastare och kavla ut den till 1/2 cm tjocka kakor som du tar ut med ett pepparkaksmått. Hur lös degen blir kan du styra med mängden vatten. Kavlar du ut degen behöver du mycket mjöl på bakbänken.

Spritsa hjärtan direkt på ett bakplåtspapper på bakplåten. Eller lyft över de utstansade kakorna till plåten med en stekspade.

Grädda kakorna i 8-10 minuter i 160 grader. Låt kakorna svalna helt på plåten.

Smält samman nougat, choklad och smör i vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör till en slät kräm.

Fyll en spritspåse med en lite stjärntyll och spritsa kakorna. Låt svala helt i rumstemperatur och förvara svalt tills de ska serveras.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...