Nougathjärtan

Kakan för den du vill ge lite extra kärlek. Nougatkräm på mördegsbotten är klassiskt, elegant och förföriskt gott!

Du behöver

Kakor

  • 175 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 150 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl (ca1 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten

Nougatkräm

  • 75 g färdig nougat
  • 75 g ljus mjölkchoklad
  • 30 g smör

Gör så här:

Ca 8 stora hjärtan eller 12 mindre.

Låt smöret bli rumsvarmt och helt mjukt.

Blanda samman alla ingredienserna tills du har en lös deg. Du kan antingen göra degen så lös att du kan spritsa ut den eller låta den vara fastare och kavla ut den till 1/2 cm tjocka kakor som du tar ut med ett pepparkaksmått. Hur lös degen blir kan du styra med mängden vatten. Kavlar du ut degen behöver du mycket mjöl på bakbänken.

Spritsa hjärtan direkt på ett bakplåtspapper på bakplåten. Eller lyft över de utstansade kakorna till plåten med en stekspade.

Grädda kakorna i 8-10 minuter i 160 grader. Låt kakorna svalna helt på plåten.

Smält samman nougat, choklad och smör i vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör till en slät kräm.

Fyll en spritspåse med en lite stjärntyll och spritsa kakorna. Låt svala helt i rumstemperatur och förvara svalt tills de ska serveras.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...