Nougathjärtan

Kakan för den du vill ge lite extra kärlek. Nougatkräm på mördegsbotten är klassiskt, elegant och förföriskt gott!

Du behöver

Kakor

  • 175 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 150 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl (ca1 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten

Nougatkräm

  • 75 g färdig nougat
  • 75 g ljus mjölkchoklad
  • 30 g smör

Gör så här:

Ca 8 stora hjärtan eller 12 mindre.

Låt smöret bli rumsvarmt och helt mjukt.

Blanda samman alla ingredienserna tills du har en lös deg. Du kan antingen göra degen så lös att du kan spritsa ut den eller låta den vara fastare och kavla ut den till 1/2 cm tjocka kakor som du tar ut med ett pepparkaksmått. Hur lös degen blir kan du styra med mängden vatten. Kavlar du ut degen behöver du mycket mjöl på bakbänken.

Spritsa hjärtan direkt på ett bakplåtspapper på bakplåten. Eller lyft över de utstansade kakorna till plåten med en stekspade.

Grädda kakorna i 8-10 minuter i 160 grader. Låt kakorna svalna helt på plåten.

Smält samman nougat, choklad och smör i vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör till en slät kräm.

Fyll en spritspåse med en lite stjärntyll och spritsa kakorna. Låt svala helt i rumstemperatur och förvara svalt tills de ska serveras.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

Pannkakor är långt mer än en efterrätt med grädde och sylt! Med grövre mjöl i smeten och rätt tillbehör blir pannkakor en bra och nyttig middag.

De flesta har väl provat crepês? Otroligt gott, lättgjort och enkelt att variera.

Vanliga pannkakor blir nyttigare med till exempel grahamsmjöl och den som vill ha matiga pannkakor ska prova smakrika dinkelpannkakor.

Gör du egna tortillas av majsmjöl kan du fylla dem med vad du för tillfället har hemma och är sugen på.

Och vill du vara säker på att bli mätt finns förstås ugnspannkakan!

God och mättande pannkaksmiddag!

 pannkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...