Chokladskorpor

Knapriga små skorpor med hela chokladbitar i. Riktigt lyxigt till kaffet...

Du behöver

  • 75 g smör
  • 75 g mörk choklad
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krdm salt

Gör så här:

Cirka 60 stycken.

Använd gärna en mixer/ matberedare för att göra degen.

Hacka chokladen grovt.

Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt i en bunke.

Rör smör och socker luftigt och blanda ner äggen ett och ett.

Tillsätt torrvarorna och knåda ihop till en lös deg. Blanda ner den hackade chokladen.

Låt degen vila svalt cirka 15 minuter.

Tag upp på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Rulla ut till längder, lika långa som bakplåten. Platta till längderna så de blir cirka en centimeter tjocka och 5-6 centimeter breda.

Grädda längderna i cirka 12 minuter i 200 grader.

Tag ut plåten, låt svalna något men inte helt och skär sedan längderna i centimetertjocka skivor, gärna på snedden så skorporna blir längre och får en vacker form.

Sätt in plåten i den varma ugnen och sänk värmen till 100 grader. Efter 30 minuter stänger du av ugnen.

Torka skorporna på plåt eller galler i eftervärmen i ugnen under natten. Låt ugnsluckan vara lite öppen.

Skorporna håller sig fint i en plåtburk, glasburk eller papperspåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Pokonie
27 april 2012

Mina blev inte alls lika höga och fina som dina :( Snarare som kolasnittar. Kan jag ha vispat smöret och sockret för dåligt?


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

Fredagsmys är ett måste för att varva ner efter veckan. En tacokväll med hemgjord bönsalsa, egen tacokrydda och god köttfärssås räcker utmärkt.

Varma quesadillas eller enchiladas är snabbt ordnade och med vitlökssås eller en god guacamole till är vi nära fredagsmysets himmelrike.

Vill du höja ribban ännu en bit? Allra godast blir det förstås med hembakade tortillas! 

 tacorecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...