Chokladbiskvier

Egna chokladbiskvier är lite pilligt att göra. Men långtifrån omöjligt! Och garanterat värt jobbet!

Du behöver

Receptet är för 10 personer.

Bottnar

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g florsocker (ca 1,6 dl)
  • 1 äggvita (30g)

Fyllning

  • 2 dl mjölk
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk kakao
  • (1 tsk snabbkaffepulver)
  • 1 äggula
  • 100 g rumsvarmt smör

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk olja med neutral smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Blanda samman med florsocker och äggvita till en jämn smet.

Rita 10 stycken runda ringar med diameter cirka 5,5 cm med blyertspenna på baksidan av ett bakplåtspappar. Lägg pappret på plåten, häll smeten i en sprits och spritsa ut bottnarna i ringarna så alla blir lika stora.

(Det går också att lägga på smeten med en sked och forma den med mjölad hand.)

Grädda bottnarna 8-10 minuter. Ta loss bottnarna med stekspade och lägg dem att svalna på galler.

Undertiden, gör fyllningen: Vispa ner potatismjöl i mjölken och koka upp tills den tjocknat. Ställ krämen att svalna helt.

Vispa samman rumsvarmt smör och socker med elvisp, tillsätt äggulan, vanilj, kakao och eventuellt kaffepulver. Vispa sedan försiktigt ner den kalla mjölkkrämen, lite i taget. (Skulle den skära sig kan du värma bunken i vattenbad och vispa i en äggula.)

Fördela fyllningen jämnt på de tio bottnarna, forma så att biskvierna får en topp på mitten.

Frys nu in biskvierna i minst 30 minuter, gärna längre. (Om du ska förvara biskvierna länge går det bra att packa in dem tätt och låta dem ligga i frysen upp till tre veckor.)

Smält chokladen i vattenbad och blanda ner oljan. Pensla de kalla biskvierna med chokladen och låt den stelna.

Förvara i kyl om de inte ska serveras direkt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se


Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

När magen kurrar kan det vara svårt att tänka ut något gott att laga. Men med några ägg och valfri fyllning är du i land! Omelett är lätt att lyckas med och går dessutom riktigt snabbt. Varför inte en hederlig bondomelett? Eller sväng ihop en gräddig svampstuvning och laga svampomelett som inte lämnar någon hungrig. Ta fram största stekjärnet, fyll salladsskålen och bjud gästerna på en omelett med fetaost och oliver direkt ur pannan. Snabbmat för alla smaker!

 omelettrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...