Chokladbiskvier

Egna chokladbiskvier är lite pilligt att göra. Men långtifrån omöjligt! Och garanterat värt jobbet!

Du behöver

Receptet är för 10 personer.

Bottnar

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g florsocker (ca 1,6 dl)
  • 1 äggvita (30g)

Fyllning

  • 2 dl mjölk
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk kakao
  • (1 tsk snabbkaffepulver)
  • 1 äggula
  • 100 g rumsvarmt smör

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk olja med neutral smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Blanda samman med florsocker och äggvita till en jämn smet.

Rita 10 stycken runda ringar med diameter cirka 5,5 cm med blyertspenna på baksidan av ett bakplåtspappar. Lägg pappret på plåten, häll smeten i en sprits och spritsa ut bottnarna i ringarna så alla blir lika stora.

(Det går också att lägga på smeten med en sked och forma den med mjölad hand.)

Grädda bottnarna 8-10 minuter. Ta loss bottnarna med stekspade och lägg dem att svalna på galler.

Undertiden, gör fyllningen: Vispa ner potatismjöl i mjölken och koka upp tills den tjocknat. Ställ krämen att svalna helt.

Vispa samman rumsvarmt smör och socker med elvisp, tillsätt äggulan, vanilj, kakao och eventuellt kaffepulver. Vispa sedan försiktigt ner den kalla mjölkkrämen, lite i taget. (Skulle den skära sig kan du värma bunken i vattenbad och vispa i en äggula.)

Fördela fyllningen jämnt på de tio bottnarna, forma så att biskvierna får en topp på mitten.

Frys nu in biskvierna i minst 30 minuter, gärna längre. (Om du ska förvara biskvierna länge går det bra att packa in dem tätt och låta dem ligga i frysen upp till tre veckor.)

Smält chokladen i vattenbad och blanda ner oljan. Pensla de kalla biskvierna med chokladen och låt den stelna.

Förvara i kyl om de inte ska serveras direkt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

Mamma föredrar nog hemgjorda bakverk framför vilken present som helst, inte sant? På faten dukar vi med drömtårta eller en lyxigare rulltårta med romrussin. Små knapriga mandelskorpor varierar och ligger fint bredvid kaffekoppen. Svårare än så behöver det inte vara! Tycker morsan det blir för sötsliskigt? Satsa på en kaffegök, eller för all del irish coffee.

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...