Chokladbiskvier

Egna chokladbiskvier är lite pilligt att göra. Men långtifrån omöjligt! Och garanterat värt jobbet!

Du behöver

Receptet är för 10 personer.

Bottnar

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g florsocker (ca 1,6 dl)
  • 1 äggvita (30g)

Fyllning

  • 2 dl mjölk
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk kakao
  • (1 tsk snabbkaffepulver)
  • 1 äggula
  • 100 g rumsvarmt smör

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk olja med neutral smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Blanda samman med florsocker och äggvita till en jämn smet.

Rita 10 stycken runda ringar med diameter cirka 5,5 cm med blyertspenna på baksidan av ett bakplåtspappar. Lägg pappret på plåten, häll smeten i en sprits och spritsa ut bottnarna i ringarna så alla blir lika stora.

(Det går också att lägga på smeten med en sked och forma den med mjölad hand.)

Grädda bottnarna 8-10 minuter. Ta loss bottnarna med stekspade och lägg dem att svalna på galler.

Undertiden, gör fyllningen: Vispa ner potatismjöl i mjölken och koka upp tills den tjocknat. Ställ krämen att svalna helt.

Vispa samman rumsvarmt smör och socker med elvisp, tillsätt äggulan, vanilj, kakao och eventuellt kaffepulver. Vispa sedan försiktigt ner den kalla mjölkkrämen, lite i taget. (Skulle den skära sig kan du värma bunken i vattenbad och vispa i en äggula.)

Fördela fyllningen jämnt på de tio bottnarna, forma så att biskvierna får en topp på mitten.

Frys nu in biskvierna i minst 30 minuter, gärna längre. (Om du ska förvara biskvierna länge går det bra att packa in dem tätt och låta dem ligga i frysen upp till tre veckor.)

Smält chokladen i vattenbad och blanda ner oljan. Pensla de kalla biskvierna med chokladen och låt den stelna.

Förvara i kyl om de inte ska serveras direkt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...