Rulltårta med romrussin

En rulltårta av det lyxigare slaget. Pudra med florsocker och servera som den är eller spritsa på lite grädde och du har en bakelse och en god efterrätt!

Du behöver

Rulltårtebotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 mska kakao
  • 1/2 dl socker som dekoration

Fyllning

  • 1 dl russin
  • 4 msk rom
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Florsocker eller grädde till dekoration

Gör så här:

Cirka 10 stycken.

Värm ugnen till 250 grader (varmluft 220). Klä en plåt eller långpanna med baklåtspapper. Om plåten är stor - vik upp kanterna så du får en form på cirka 30X40 centimeter.

Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Blanda samman mjöl, bakpulver och kakao - sikta gärna mjölet och kakon.

Vänd försiktigt ner mjölet i äggblandningen.

Bred ut smeten jämnt över hela ytan. Grädda i cirka fem minuter mitt i ugnen. Känn med en sticka att kakan är bakad i mitten.

Ta ut kakan och vänd försiktigt upp den på ett baklåtspapper med ett tunt lager socker på. Pensla baksidan av baklåtspappret du gräddat kakan på och dra försiktigt bort det. Låt nu kakan svalna medan du gör fyllningen.

Hacka russinen grovt och blanda med rom. Riv mandelmassan och hacka chokladen grovt. Blanda den med russinen. Rör ner rumsvarmt (mjukt) smör, florsocker och vaniljsocker.

Bred ut fyllningen jämnt över den svalnade kakan. Rulla ihop den till en jämn rulle och skär sedan i 10 bitar. (Ska kakan inte serveras genast är det  bättre att slå in kakan i en plastpåse och skära den när den ska serveras.)

Lägg upp bitarna på ett serveringsfat och pudra över lite florsocker eller spritsa med grädde och servera som bakelser.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu


Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

Doften av nybakat bröd gör det lättare att vakna. Och hjälper säkert om du skulle ha vaknat på fel sida…
Oavsett om du vill gå upp tidigt och sätta bullarna på jäsning medan du tar en extra sovstund eller jäsa bröd över natten finns det bra recept att tillgå.
Favoriter som vetekakor, franskbrödbullar eller tekakor är ljusa klassiker som alltid passar. Havrebullar med russin är ett smakrikt sätt att börja dagen. Och fiberbullar eller långjästa grahamsbullar ett grövre alternativ. Prova gärna att jäsa bullarna svalt över natten så kan du fort fixa nybakat bröd på morgonen!
Kan du inte välja sort eller vill bjuda på flera slags bullar på morgonen är förslaget ett nytt recept på tre sorters bullar av en deg! Ett bra sätt att starta dagen på och få variation på frukosten. God morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...