Rulltårta med romrussin

En rulltårta av det lyxigare slaget. Pudra med florsocker och servera som den är eller spritsa på lite grädde och du har en bakelse och en god efterrätt!

Du behöver

Rulltårtebotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 mska kakao
  • 1/2 dl socker som dekoration

Fyllning

  • 1 dl russin
  • 4 msk rom
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Florsocker eller grädde till dekoration

Gör så här:

Cirka 10 stycken.

Värm ugnen till 250 grader (varmluft 220). Klä en plåt eller långpanna med baklåtspapper. Om plåten är stor - vik upp kanterna så du får en form på cirka 30X40 centimeter.

Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Blanda samman mjöl, bakpulver och kakao - sikta gärna mjölet och kakon.

Vänd försiktigt ner mjölet i äggblandningen.

Bred ut smeten jämnt över hela ytan. Grädda i cirka fem minuter mitt i ugnen. Känn med en sticka att kakan är bakad i mitten.

Ta ut kakan och vänd försiktigt upp den på ett baklåtspapper med ett tunt lager socker på. Pensla baksidan av baklåtspappret du gräddat kakan på och dra försiktigt bort det. Låt nu kakan svalna medan du gör fyllningen.

Hacka russinen grovt och blanda med rom. Riv mandelmassan och hacka chokladen grovt. Blanda den med russinen. Rör ner rumsvarmt (mjukt) smör, florsocker och vaniljsocker.

Bred ut fyllningen jämnt över den svalnade kakan. Rulla ihop den till en jämn rulle och skär sedan i 10 bitar. (Ska kakan inte serveras genast är det  bättre att slå in kakan i en plastpåse och skära den när den ska serveras.)

Lägg upp bitarna på ett serveringsfat och pudra över lite florsocker eller spritsa med grädde och servera som bakelser.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...