Rulltårta med romrussin

En rulltårta av det lyxigare slaget. Pudra med florsocker och servera som den är eller spritsa på lite grädde och du har en bakelse och en god efterrätt!

Du behöver

Rulltårtebotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 mska kakao
  • 1/2 dl socker som dekoration

Fyllning

  • 1 dl russin
  • 4 msk rom
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Florsocker eller grädde till dekoration

Gör så här:

Cirka 10 stycken.

Värm ugnen till 250 grader (varmluft 220). Klä en plåt eller långpanna med baklåtspapper. Om plåten är stor - vik upp kanterna så du får en form på cirka 30X40 centimeter.

Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Blanda samman mjöl, bakpulver och kakao - sikta gärna mjölet och kakon.

Vänd försiktigt ner mjölet i äggblandningen.

Bred ut smeten jämnt över hela ytan. Grädda i cirka fem minuter mitt i ugnen. Känn med en sticka att kakan är bakad i mitten.

Ta ut kakan och vänd försiktigt upp den på ett baklåtspapper med ett tunt lager socker på. Pensla baksidan av baklåtspappret du gräddat kakan på och dra försiktigt bort det. Låt nu kakan svalna medan du gör fyllningen.

Hacka russinen grovt och blanda med rom. Riv mandelmassan och hacka chokladen grovt. Blanda den med russinen. Rör ner rumsvarmt (mjukt) smör, florsocker och vaniljsocker.

Bred ut fyllningen jämnt över den svalnade kakan. Rulla ihop den till en jämn rulle och skär sedan i 10 bitar. (Ska kakan inte serveras genast är det  bättre att slå in kakan i en plastpåse och skära den när den ska serveras.)

Lägg upp bitarna på ett serveringsfat och pudra över lite florsocker eller spritsa med grädde och servera som bakelser.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...