Chokladskorpor med cacao nibs

Chokladskorpor med krossade kakaobönor, nibs, är riktigt lyxigt! Goda skorpor som passar bra som present i en fin påse.

Du behöver

  • 480 g vetemjöl (8dl)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 120 g farinsocker (2dl)
  • 4 ägg
  • 3 msk cacao nibs
  • 100 g mörk choklad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kako

Gör så här:

Cirka 100 stycken.

Använd gärna en mixer/ matberedare för att göra degen.

Blanda mjöl, bakpulver, salt i en bunke.

Rör smör och socker luftigt och blanda ner äggen ett och ett.

Tillsätt torrvarorna och knåda ihop till en lös deg. Hacka chokladen grovt och blanda ner den tillsammans med kakaobönorna.

Låt degen vila svalt cirka 15 minuter.

Tag upp på ett mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Rulla ut till längder, lika långa som bakplåten. Platta till längderna så de blir cirka en centimeter tjocka och 5-6 centimeter breda.

Grädda längderna i cirka 12 minuter i 200 grader.

Tag ut plåten, låt svalna något men inte helt och skär sedan längderna i centimetertjocka skivor, gärna på snedden så skorporna blir längre och får en vacker form.

Sätt in plåten i den varma ugnen och sänk värmen till 100 grader. Efter 30 minuter stänger du av ugnen.

Torka skorporna på plåt eller galler i eftervärmen i ugnen under natten. Låt ugnsluckan vara lite öppen.

Skorporna håller sig fint i en plåtburk, glasburk eller papperspåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...