Kolakakor

En given favorit bland småkakorna! Passar fint på kakfatet men funkar minst lika bra i eget majestät.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl råsocker (eller vanligt strösocker)
  • 2 msk sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

30-40 stycken.

 

Rör socker och rumsvarmt smör luftigt.

Blanda samman de övriga torrvarorna och rör ner i smöret, tillsammans med sirapen.

Rör och knåda till en jämn deg.

Dela i tre delar och rulla ut till drygt fingertjocka längder, lika långa som bakplåten.

Lägg längderna på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta eller kavla ut längderna på bredden så de blir 3-4 centimeter breda.

Grädda i 175 grader i 12 minuter, mitt i ugnen.

Skär längderna i två centimeter breda kakor så fort de kommit ur ugnen. Skär i sneda bitar så blir kakorna både längre och finare.

Låt kakorna svalna helt och förvara torrt och luftigt så förblir de knapriga.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
19 november 2014

Omnomnom, blev hur gott som helst! Hade dock i lite extra sirap :)

Kommentar av Johan
10 juli 2013

hur gör man vill ha sex st

Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur gör man en plättsmet :)? det står ingenstans.

Redaktionens kommentar
Det finns ett recept på pannkakor.se under "plättar". Annars går det ju att steka plättar på valfri pannkakssmet. Lycka till med plättandet!
Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur ser de ut?

Redaktionens kommentar
Nu finns det en bild!
Kommentar av Selle
5 april 2013

Mina kakor blev väldigt torra, svårt att rulla ut, gick bara sönder, gjorde det bästa av situationen och la dom som plätta cirklar tre stycken, ligger i ungen nu

Kommentar av Diana
30 maj 2012

Kan man ta nånting anannt istället för sirap?

Kommentar av Sofie
25 mars 2012

Hur ska dom se ut då? skulle också vilja se bild på det man ska baka! :)

Kommentar av love
16 januari 2012

Finns det ingen bild till den så man vet hur den ska se ut när man ska ta ut den!!!

Kommentar av Tippsaren
9 januari 2012

Ett litet tips är att sätta in bilder så att man ser vad man ska baka :)

Kommentar av Anna
11 februari 2011

den va enkel att röra i hop, gick fort.. la till lite havre... Goda!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

Vem vill inte äta nybakade frukostbröd en grå vardagsmorgon? De flesta. Men vem hinner stå och knåda en deg, låta den jäsa länge för att till sist få njuta sin frukost? Inte så många. Men lösningen är att baka frukostbröden på kvällen och låta dem jäsa direkt på plåten under natten. Det är lättare än du tror! Knepet är att använda lite jäst och gärna vetemjöl special som får degen att hålla samman bra.
Prova lite grövre grahamsbullar eller smarta frukostbullar med både råg och vete. Eller baka vårt nya recept på lätta bullar med havre och vete. De är lätta att lyckas med, går snabbt att vänja sig vid och är svåra att sluta baka!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...