Kolakakor

En given favorit bland småkakorna! Passar fint på kakfatet men funkar minst lika bra i eget majestät.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl råsocker (eller vanligt strösocker)
  • 2 msk sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

30-40 stycken.

 

Rör socker och rumsvarmt smör luftigt.

Blanda samman de övriga torrvarorna och rör ner i smöret, tillsammans med sirapen.

Rör och knåda till en jämn deg.

Dela i tre delar och rulla ut till drygt fingertjocka längder, lika långa som bakplåten.

Lägg längderna på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta eller kavla ut längderna på bredden så de blir 3-4 centimeter breda.

Grädda i 175 grader i 12 minuter, mitt i ugnen.

Skär längderna i två centimeter breda kakor så fort de kommit ur ugnen. Skär i sneda bitar så blir kakorna både längre och finare.

Låt kakorna svalna helt och förvara torrt och luftigt så förblir de knapriga.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
19 november 2014

Omnomnom, blev hur gott som helst! Hade dock i lite extra sirap :)

Kommentar av Johan
10 juli 2013

hur gör man vill ha sex st

Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur gör man en plättsmet :)? det står ingenstans.

Redaktionens kommentar
Det finns ett recept på pannkakor.se under "plättar". Annars går det ju att steka plättar på valfri pannkakssmet. Lycka till med plättandet!
Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur ser de ut?

Redaktionens kommentar
Nu finns det en bild!
Kommentar av Selle
5 april 2013

Mina kakor blev väldigt torra, svårt att rulla ut, gick bara sönder, gjorde det bästa av situationen och la dom som plätta cirklar tre stycken, ligger i ungen nu

Kommentar av Diana
30 maj 2012

Kan man ta nånting anannt istället för sirap?

Kommentar av Sofie
25 mars 2012

Hur ska dom se ut då? skulle också vilja se bild på det man ska baka! :)

Kommentar av love
16 januari 2012

Finns det ingen bild till den så man vet hur den ska se ut när man ska ta ut den!!!

Kommentar av Tippsaren
9 januari 2012

Ett litet tips är att sätta in bilder så att man ser vad man ska baka :)

Kommentar av Anna
11 februari 2011

den va enkel att röra i hop, gick fort.. la till lite havre... Goda!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...