Kolakakor

En given favorit bland småkakorna! Passar fint på kakfatet men funkar minst lika bra i eget majestät.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl råsocker (eller vanligt strösocker)
  • 2 msk sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

30-40 stycken.

 

Rör socker och rumsvarmt smör luftigt.

Blanda samman de övriga torrvarorna och rör ner i smöret, tillsammans med sirapen.

Rör och knåda till en jämn deg.

Dela i tre delar och rulla ut till drygt fingertjocka längder, lika långa som bakplåten.

Lägg längderna på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta eller kavla ut längderna på bredden så de blir 3-4 centimeter breda.

Grädda i 175 grader i 12 minuter, mitt i ugnen.

Skär längderna i två centimeter breda kakor så fort de kommit ur ugnen. Skär i sneda bitar så blir kakorna både längre och finare.

Låt kakorna svalna helt och förvara torrt och luftigt så förblir de knapriga.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
19 november 2014

Omnomnom, blev hur gott som helst! Hade dock i lite extra sirap :)

Kommentar av Johan
10 juli 2013

hur gör man vill ha sex st

Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur gör man en plättsmet :)? det står ingenstans.

Redaktionens kommentar
Det finns ett recept på pannkakor.se under "plättar". Annars går det ju att steka plättar på valfri pannkakssmet. Lycka till med plättandet!
Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur ser de ut?

Redaktionens kommentar
Nu finns det en bild!
Kommentar av Selle
5 april 2013

Mina kakor blev väldigt torra, svårt att rulla ut, gick bara sönder, gjorde det bästa av situationen och la dom som plätta cirklar tre stycken, ligger i ungen nu

Kommentar av Diana
30 maj 2012

Kan man ta nånting anannt istället för sirap?

Kommentar av Sofie
25 mars 2012

Hur ska dom se ut då? skulle också vilja se bild på det man ska baka! :)

Kommentar av love
16 januari 2012

Finns det ingen bild till den så man vet hur den ska se ut när man ska ta ut den!!!

Kommentar av Tippsaren
9 januari 2012

Ett litet tips är att sätta in bilder så att man ser vad man ska baka :)

Kommentar av Anna
11 februari 2011

den va enkel att röra i hop, gick fort.. la till lite havre... Goda!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

Kladdkaka kan man inte baka för ofta. För att vara på den säkra sidan finns mängder av varianter att göra. Allt från den klassiska kladdkakan, lättbakad och god, via mörk chokladig kladdkaka till den goda och lyxiga kladdkakan med  tryffel... Vi puffar gärna för en ny variant som passar både barnkalas och kaffebrickan. Kladdkaka med krisp är kakan för den som gillar sött! Servera med grädde, så klart!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...