Kolakakor

En given favorit bland småkakorna! Passar fint på kakfatet men funkar minst lika bra i eget majestät.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl råsocker (eller vanligt strösocker)
  • 2 msk sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

30-40 stycken.

 

Rör socker och rumsvarmt smör luftigt.

Blanda samman de övriga torrvarorna och rör ner i smöret, tillsammans med sirapen.

Rör och knåda till en jämn deg.

Dela i tre delar och rulla ut till drygt fingertjocka längder, lika långa som bakplåten.

Lägg längderna på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta eller kavla ut längderna på bredden så de blir 3-4 centimeter breda.

Grädda i 175 grader i 12 minuter, mitt i ugnen.

Skär längderna i två centimeter breda kakor så fort de kommit ur ugnen. Skär i sneda bitar så blir kakorna både längre och finare.

Låt kakorna svalna helt och förvara torrt och luftigt så förblir de knapriga.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
19 november 2014

Omnomnom, blev hur gott som helst! Hade dock i lite extra sirap :)

Kommentar av Johan
10 juli 2013

hur gör man vill ha sex st

Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur gör man en plättsmet :)? det står ingenstans.

Redaktionens kommentar
Det finns ett recept på pannkakor.se under "plättar". Annars går det ju att steka plättar på valfri pannkakssmet. Lycka till med plättandet!
Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

Hur ser de ut?

Redaktionens kommentar
Nu finns det en bild!
Kommentar av Selle
5 april 2013

Mina kakor blev väldigt torra, svårt att rulla ut, gick bara sönder, gjorde det bästa av situationen och la dom som plätta cirklar tre stycken, ligger i ungen nu

Kommentar av Diana
30 maj 2012

Kan man ta nånting anannt istället för sirap?

Kommentar av Sofie
25 mars 2012

Hur ska dom se ut då? skulle också vilja se bild på det man ska baka! :)

Kommentar av love
16 januari 2012

Finns det ingen bild till den så man vet hur den ska se ut när man ska ta ut den!!!

Kommentar av Tippsaren
9 januari 2012

Ett litet tips är att sätta in bilder så att man ser vad man ska baka :)

Kommentar av Anna
11 februari 2011

den va enkel att röra i hop, gick fort.. la till lite havre... Goda!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

Med dressing kan du förvandla den enklaste isbergssallad till en smakupplevelse. Några få ingredienser räcker för att vispa ihop exempelvis en dressing med vitlökssting. Om du föredrar krämig yoghurt framför olja och vinäger kanske en dressing med dijonsenap och citron i fransk stil är något för dig. Klassiska smaker eller nya kombinationer? Prova dig fram och hitta din favorit!

 dressingrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...