Plommonkaka

Mjuk, saftigt och lättbakad plommonkaka. En riktig höstkaka - som efterrätt eller fika. Servera ljummen med vaniljsås eller glass!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 15-20 plommon
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Strösocker och florsocker

Gör så här:

Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter.

Mät eller väg upp smöret och låt det bli rumsvarmt.

Sköj och kärna ur plommonen. Skär 6 stycken i halvor och dela resten i mindre bitar. Lägg bitarna i botten av formen.

Rör nu det mjuka smöret med socker och sirap. Tillsätt äggen och rör slätt.

Blanda bakpulvret i mjölet och rör ner det växelvis med mjölken i smörblandningen.

Bred ur smeten jämnt över plommonen i formen. Tryck ner plommonhalvorna i ett jämnt mönster i smeten och strö lite socker på varje plommonhalva.

Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter.

Låt kakan svalna och servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Dekorera gärna kakan med pudrat florsocker.

Kakan är också god kall och passar minst lika bra att servera dagen efter att den bakats.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...