Plommonkaka

Mjuk, saftigt och lättbakad plommonkaka. En riktig höstkaka - som efterrätt eller fika. Servera ljummen med vaniljsås eller glass!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 15-20 plommon
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Strösocker och florsocker

Gör så här:

Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter.

Mät eller väg upp smöret och låt det bli rumsvarmt.

Sköj och kärna ur plommonen. Skär 6 stycken i halvor och dela resten i mindre bitar. Lägg bitarna i botten av formen.

Rör nu det mjuka smöret med socker och sirap. Tillsätt äggen och rör slätt.

Blanda bakpulvret i mjölet och rör ner det växelvis med mjölken i smörblandningen.

Bred ur smeten jämnt över plommonen i formen. Tryck ner plommonhalvorna i ett jämnt mönster i smeten och strö lite socker på varje plommonhalva.

Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter.

Låt kakan svalna och servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Dekorera gärna kakan med pudrat florsocker.

Kakan är också god kall och passar minst lika bra att servera dagen efter att den bakats.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...