Plommonkaka

Mjuk, saftigt och lättbakad plommonkaka. En riktig höstkaka - som efterrätt eller fika. Servera ljummen med vaniljsås eller glass!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 15-20 plommon
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Strösocker och florsocker

Gör så här:

Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter.

Mät eller väg upp smöret och låt det bli rumsvarmt.

Sköj och kärna ur plommonen. Skär 6 stycken i halvor och dela resten i mindre bitar. Lägg bitarna i botten av formen.

Rör nu det mjuka smöret med socker och sirap. Tillsätt äggen och rör slätt.

Blanda bakpulvret i mjölet och rör ner det växelvis med mjölken i smörblandningen.

Bred ur smeten jämnt över plommonen i formen. Tryck ner plommonhalvorna i ett jämnt mönster i smeten och strö lite socker på varje plommonhalva.

Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter.

Låt kakan svalna och servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Dekorera gärna kakan med pudrat florsocker.

Kakan är också god kall och passar minst lika bra att servera dagen efter att den bakats.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...