Plommonkaka

Mjuk, saftigt och lättbakad plommonkaka. En riktig höstkaka - som efterrätt eller fika. Servera ljummen med vaniljsås eller glass!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 15-20 plommon
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Strösocker och florsocker

Gör så här:

Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter.

Mät eller väg upp smöret och låt det bli rumsvarmt.

Sköj och kärna ur plommonen. Skär 6 stycken i halvor och dela resten i mindre bitar. Lägg bitarna i botten av formen.

Rör nu det mjuka smöret med socker och sirap. Tillsätt äggen och rör slätt.

Blanda bakpulvret i mjölet och rör ner det växelvis med mjölken i smörblandningen.

Bred ur smeten jämnt över plommonen i formen. Tryck ner plommonhalvorna i ett jämnt mönster i smeten och strö lite socker på varje plommonhalva.

Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter.

Låt kakan svalna och servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Dekorera gärna kakan med pudrat florsocker.

Kakan är också god kall och passar minst lika bra att servera dagen efter att den bakats.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

Svamp är en självklar smaksättare som blir basen i allt från goda svamppajer till mustig svampsoppa. Har du provat att kombinera svamp och ost även i soppa? I grytan tillsammans med fläskkött lyfter champinjoner smaken till nya höjder. En god paj med svamp passar både vardag som fest. Den som vill bjuda lite finare till helgen provar ett nytt recept på kikärtsfyllda champinjonhattar under parmesantäcke. Garanterat god helg!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...