Mörk chokladkaka med rödvin

Är detta världens godaste chokladkaka? Om du gillar blandningen av mörk choklad, fruktigt rödvin och kola kommer du i alla fall knappast att bli besviken!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Chokladkakan

  • 1,5 dl fruktigt rödvin
  • 80g strösocker (1 dl)
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 70g mörk sirap (1/2 dl)
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 120 g (2dl) vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g russin (1dl)
  • 150 g mandelmassa

Kolatäcke

  • 11/2 dl grädde
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 40 g strösocker (1/2 dl)
  • 70 g mörk sirap (1/2 dl)
  • 1 msk honung
  • 100 g mörk choklad
  • (riven choklad som dekoration)

Gör så här:

Ta fram alla ingredienserna så de blir rumsvarma.

Skålla russinen snabbt i hett vatten. Låt rinna av och lägg dem att dra i 1/2 deciliter av vinet.

Smöra en rund form med löstagbar kant.

Riv mandelmassan medelgrovt och strö den jämnt i botten på formen.

Blanda 1 deciliter av vinet med socker, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Koka samman tills det börjar tjockna och tag bort från värmen.

Smält chokladen i vattenbad och skär smöret i bitar.

Blanda ner smöret i blandningen och rör tills det smält. Blanda ner den smälta chokladen och rör tills smeten är jämn.

Vispa ner äggen i smeten, ett och ett.

Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner i smeten.

Strö russinen över mandelmassan i botten av formen.

Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna på galler innan den tas ur formen och glaseras.

Kolatäcke:

Om du vill ha kolatäcke på kakan ska den vara helt sval innan du lägger på det.

Koka samman alla ingredienserna till kolan utom chokladen. Låt koka på låg värme i 25-30 minuter. Under tiden hackas chokladen ganska fint. Ta bort kolan från värmen och låt den svalna något. Lägg ner chokladen i kolan och låt den smälta innan du rör den slät.

Täck kakan med kolan och ställ svalt, helst över natten.

Vill du dekorera kakan med riven choklad gör du det innan den svalnat helt.

Servera kakan kall tillsammans med grädde eller vaniljglass och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lizzan
4 juni 2013

Hur stor form behövs till denna? Skulle vilja göra minst dubbel sats till arbetskamraterna, gärna i vanlig långpanna.

Redaktionens kommentar
I receptet avses en helt vanlig springform, diameter cirka 24 cm. Om du vill göra en dubbel sats gör du säkrast i att använda två springformar. Lycka till med fikastunden!
Svar av Lizzan
10 juni 2013

Nu har jag testat, och det funkade alldeles utmärkt att göra dubbel sats i långpanna - serverade även ur den, så det var inte världens snyggaste kaka, men den smakade lika bra för det. Verkade uppskattat av de andra också! :D

Kommentar av osignerat
23 augusti 2012

Du får väl dricka upp vinet som är kvar eller göra gryta? Finns ju små tetraförpackningar att köpa annars. Ska testa baka denna!:)

Kommentar av Thess
3 juni 2011

En halv dl vin går till russinen meeeeeeeeen vart ska jag ha resten av vinet? Och en fråga till, kan jag hoppa över mandelmassan eller finns d ngt alternativ för allergiker? Vill hemskt gärna bjuda på kakan men vill givetvis inte ha ihjäl ngn.


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...