Mörk chokladkaka med rödvin

Är detta världens godaste chokladkaka? Om du gillar blandningen av mörk choklad, fruktigt rödvin och kola kommer du i alla fall knappast att bli besviken!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Chokladkakan

  • 1,5 dl fruktigt rödvin
  • 80g strösocker (1 dl)
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 70g mörk sirap (1/2 dl)
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 120 g (2dl) vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g russin (1dl)
  • 150 g mandelmassa

Kolatäcke

  • 11/2 dl grädde
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 40 g strösocker (1/2 dl)
  • 70 g mörk sirap (1/2 dl)
  • 1 msk honung
  • 100 g mörk choklad
  • (riven choklad som dekoration)

Gör så här:

Ta fram alla ingredienserna så de blir rumsvarma.

Skålla russinen snabbt i hett vatten. Låt rinna av och lägg dem att dra i 1/2 deciliter av vinet.

Smöra en rund form med löstagbar kant.

Riv mandelmassan medelgrovt och strö den jämnt i botten på formen.

Blanda 1 deciliter av vinet med socker, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Koka samman tills det börjar tjockna och tag bort från värmen.

Smält chokladen i vattenbad och skär smöret i bitar.

Blanda ner smöret i blandningen och rör tills det smält. Blanda ner den smälta chokladen och rör tills smeten är jämn.

Vispa ner äggen i smeten, ett och ett.

Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner i smeten.

Strö russinen över mandelmassan i botten av formen.

Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna på galler innan den tas ur formen och glaseras.

Kolatäcke:

Om du vill ha kolatäcke på kakan ska den vara helt sval innan du lägger på det.

Koka samman alla ingredienserna till kolan utom chokladen. Låt koka på låg värme i 25-30 minuter. Under tiden hackas chokladen ganska fint. Ta bort kolan från värmen och låt den svalna något. Lägg ner chokladen i kolan och låt den smälta innan du rör den slät.

Täck kakan med kolan och ställ svalt, helst över natten.

Vill du dekorera kakan med riven choklad gör du det innan den svalnat helt.

Servera kakan kall tillsammans med grädde eller vaniljglass och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lizzan
4 juni 2013

Hur stor form behövs till denna? Skulle vilja göra minst dubbel sats till arbetskamraterna, gärna i vanlig långpanna.

Redaktionens kommentar
I receptet avses en helt vanlig springform, diameter cirka 24 cm. Om du vill göra en dubbel sats gör du säkrast i att använda två springformar. Lycka till med fikastunden!
Svar av Lizzan
10 juni 2013

Nu har jag testat, och det funkade alldeles utmärkt att göra dubbel sats i långpanna - serverade även ur den, så det var inte världens snyggaste kaka, men den smakade lika bra för det. Verkade uppskattat av de andra också! :D

Kommentar av osignerat
23 augusti 2012

Du får väl dricka upp vinet som är kvar eller göra gryta? Finns ju små tetraförpackningar att köpa annars. Ska testa baka denna!:)

Kommentar av Thess
3 juni 2011

En halv dl vin går till russinen meeeeeeeeen vart ska jag ha resten av vinet? Och en fråga till, kan jag hoppa över mandelmassan eller finns d ngt alternativ för allergiker? Vill hemskt gärna bjuda på kakan men vill givetvis inte ha ihjäl ngn.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...