Mörk chokladkaka med rödvinÄr detta världens godaste chokladkaka? Om du gillar blandningen av mörk choklad, fruktigt rödvin och kola kommer du i alla fall knappast att bli besviken! Du behöverReceptet är för 8-10 personer. Chokladkakan
Kolatäcke
Gör så här:Ta fram alla ingredienserna så de blir rumsvarma. Skålla russinen snabbt i hett vatten. Låt rinna av och lägg dem att dra i 1/2 deciliter av vinet. Smöra en rund form med löstagbar kant. Riv mandelmassan medelgrovt och strö den jämnt i botten på formen. Blanda 1 deciliter av vinet med socker, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Koka samman tills det börjar tjockna och tag bort från värmen. Smält chokladen i vattenbad och skär smöret i bitar. Blanda ner smöret i blandningen och rör tills det smält. Blanda ner den smälta chokladen och rör tills smeten är jämn. Vispa ner äggen i smeten, ett och ett. Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Strö russinen över mandelmassan i botten av formen. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda kakan i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna på galler innan den tas ur formen och glaseras. Kolatäcke: Om du vill ha kolatäcke på kakan ska den vara helt sval innan du lägger på det. Koka samman alla ingredienserna till kolan utom chokladen. Låt koka på låg värme i 25-30 minuter. Under tiden hackas chokladen ganska fint. Ta bort kolan från värmen och låt den svalna något. Lägg ner chokladen i kolan och låt den smälta innan du rör den slät. Täck kakan med kolan och ställ svalt, helst över natten. Vill du dekorera kakan med riven choklad gör du det innan den svalnat helt. Servera kakan kall tillsammans med grädde eller vaniljglass och bär.
Redaktionens kommentar
I receptet avses en helt vanlig springform, diameter cirka 24 cm. Om du vill göra en dubbel sats gör du säkrast i att använda två springformar. Lycka till med fikastunden!
Svar av Lizzan
10 juni 2013
Nu har jag testat, och det funkade alldeles utmärkt att göra dubbel sats i långpanna - serverade även ur den, så det var inte världens snyggaste kaka, men den smakade lika bra för det. Verkade uppskattat av de andra också! :D Kommentar av
osignerat
23 augusti 2012
Du får väl dricka upp vinet som är kvar eller göra gryta? Finns ju små tetraförpackningar att köpa annars. Ska testa baka denna!:) Kommentar av
Thess
3 juni 2011
En halv dl vin går till russinen meeeeeeeeen vart ska jag ha resten av vinet? Och en fråga till, kan jag hoppa över mandelmassan eller finns d ngt alternativ för allergiker? Vill hemskt gärna bjuda på kakan men vill givetvis inte ha ihjäl ngn. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! GrötDagens viktigaste målStarta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk? Glutenfria småkakorGlutenfritt kalas med smaker för alla!Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av! SoppaSoppa räddar vardagenDet är inte fel att ha en stor gjutjärnsgryta hemma. Då kan nämligen ett par middagar förberedas - grönsakssoppa är ett typiskt exempel på en rätt som blir bättre av att stå någon dag. Se bara till att inte koka grönsakerna till oigenkännlighet! Skulle det bli rester över av tomatsoppan (inte särskilt troligt) går den enkelt att omvandla till god pastasås, kryddad och klar. Gott bröd, kanske olivbröd, är nästan ett måste för en riktigt god soppmåltid. Länge leve vardagshjältarna! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
Hur stor form behövs till denna? Skulle vilja göra minst dubbel sats till arbetskamraterna, gärna i vanlig långpanna.