Mörk chokladkaka med rödvin

Är detta världens godaste chokladkaka? Om du gillar blandningen av mörk choklad, fruktigt rödvin och kola kommer du i alla fall knappast att bli besviken!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Chokladkakan

  • 1,5 dl fruktigt rödvin
  • 80g strösocker (1 dl)
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 70g mörk sirap (1/2 dl)
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 120 g (2dl) vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g russin (1dl)
  • 150 g mandelmassa

Kolatäcke

  • 11/2 dl grädde
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 40 g strösocker (1/2 dl)
  • 70 g mörk sirap (1/2 dl)
  • 1 msk honung
  • 100 g mörk choklad
  • (riven choklad som dekoration)

Gör så här:

Ta fram alla ingredienserna så de blir rumsvarma.

Skålla russinen snabbt i hett vatten. Låt rinna av och lägg dem att dra i 1/2 deciliter av vinet.

Smöra en rund form med löstagbar kant.

Riv mandelmassan medelgrovt och strö den jämnt i botten på formen.

Blanda 1 deciliter av vinet med socker, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Koka samman tills det börjar tjockna och tag bort från värmen.

Smält chokladen i vattenbad och skär smöret i bitar.

Blanda ner smöret i blandningen och rör tills det smält. Blanda ner den smälta chokladen och rör tills smeten är jämn.

Vispa ner äggen i smeten, ett och ett.

Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner i smeten.

Strö russinen över mandelmassan i botten av formen.

Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna på galler innan den tas ur formen och glaseras.

Kolatäcke:

Om du vill ha kolatäcke på kakan ska den vara helt sval innan du lägger på det.

Koka samman alla ingredienserna till kolan utom chokladen. Låt koka på låg värme i 25-30 minuter. Under tiden hackas chokladen ganska fint. Ta bort kolan från värmen och låt den svalna något. Lägg ner chokladen i kolan och låt den smälta innan du rör den slät.

Täck kakan med kolan och ställ svalt, helst över natten.

Vill du dekorera kakan med riven choklad gör du det innan den svalnat helt.

Servera kakan kall tillsammans med grädde eller vaniljglass och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lizzan
4 juni 2013

Hur stor form behövs till denna? Skulle vilja göra minst dubbel sats till arbetskamraterna, gärna i vanlig långpanna.

Redaktionens kommentar
I receptet avses en helt vanlig springform, diameter cirka 24 cm. Om du vill göra en dubbel sats gör du säkrast i att använda två springformar. Lycka till med fikastunden!
Svar av Lizzan
10 juni 2013

Nu har jag testat, och det funkade alldeles utmärkt att göra dubbel sats i långpanna - serverade även ur den, så det var inte världens snyggaste kaka, men den smakade lika bra för det. Verkade uppskattat av de andra också! :D

Kommentar av osignerat
23 augusti 2012

Du får väl dricka upp vinet som är kvar eller göra gryta? Finns ju små tetraförpackningar att köpa annars. Ska testa baka denna!:)

Kommentar av Thess
3 juni 2011

En halv dl vin går till russinen meeeeeeeeen vart ska jag ha resten av vinet? Och en fråga till, kan jag hoppa över mandelmassan eller finns d ngt alternativ för allergiker? Vill hemskt gärna bjuda på kakan men vill givetvis inte ha ihjäl ngn.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

Du kan visa din kärlek på många olika sätt, men ett frestande bakverk säger mer än tusen ord. Choklad är känt för att innehålla endorfiner som gör dig lycklig och är till och med ett afrodisiakum!

Brownies med honung är glutenfria, tungt chokladiga och alldeles oemotståndliga - eller prova mintbrownies. Mindre tid i köket? Kladdkaka är svaret. Det tunga artilleriet är vår egen favorit, mörk chokladkaka med rödvin. Kärlek + choklad = sant.

 browniesrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...