Mörk chokladkaka med rödvin

Är detta världens godaste chokladkaka? Om du gillar blandningen av mörk choklad, fruktigt rödvin och kola kommer du i alla fall knappast att bli besviken!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Chokladkakan

  • 1,5 dl fruktigt rödvin
  • 80g strösocker (1 dl)
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 70g mörk sirap (1/2 dl)
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 120 g (2dl) vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g russin (1dl)
  • 150 g mandelmassa

Kolatäcke

  • 11/2 dl grädde
  • 40g mörkt muscovadosocker (1/2 dl)
  • 40 g strösocker (1/2 dl)
  • 70 g mörk sirap (1/2 dl)
  • 1 msk honung
  • 100 g mörk choklad
  • (riven choklad som dekoration)

Gör så här:

Ta fram alla ingredienserna så de blir rumsvarma.

Skålla russinen snabbt i hett vatten. Låt rinna av och lägg dem att dra i 1/2 deciliter av vinet.

Smöra en rund form med löstagbar kant.

Riv mandelmassan medelgrovt och strö den jämnt i botten på formen.

Blanda 1 deciliter av vinet med socker, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Koka samman tills det börjar tjockna och tag bort från värmen.

Smält chokladen i vattenbad och skär smöret i bitar.

Blanda ner smöret i blandningen och rör tills det smält. Blanda ner den smälta chokladen och rör tills smeten är jämn.

Vispa ner äggen i smeten, ett och ett.

Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner i smeten.

Strö russinen över mandelmassan i botten av formen.

Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna på galler innan den tas ur formen och glaseras.

Kolatäcke:

Om du vill ha kolatäcke på kakan ska den vara helt sval innan du lägger på det.

Koka samman alla ingredienserna till kolan utom chokladen. Låt koka på låg värme i 25-30 minuter. Under tiden hackas chokladen ganska fint. Ta bort kolan från värmen och låt den svalna något. Lägg ner chokladen i kolan och låt den smälta innan du rör den slät.

Täck kakan med kolan och ställ svalt, helst över natten.

Vill du dekorera kakan med riven choklad gör du det innan den svalnat helt.

Servera kakan kall tillsammans med grädde eller vaniljglass och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lizzan
4 juni 2013

Hur stor form behövs till denna? Skulle vilja göra minst dubbel sats till arbetskamraterna, gärna i vanlig långpanna.

Redaktionens kommentar
I receptet avses en helt vanlig springform, diameter cirka 24 cm. Om du vill göra en dubbel sats gör du säkrast i att använda två springformar. Lycka till med fikastunden!
Svar av Lizzan
10 juni 2013

Nu har jag testat, och det funkade alldeles utmärkt att göra dubbel sats i långpanna - serverade även ur den, så det var inte världens snyggaste kaka, men den smakade lika bra för det. Verkade uppskattat av de andra också! :D

Kommentar av osignerat
23 augusti 2012

Du får väl dricka upp vinet som är kvar eller göra gryta? Finns ju små tetraförpackningar att köpa annars. Ska testa baka denna!:)

Kommentar av Thess
3 juni 2011

En halv dl vin går till russinen meeeeeeeeen vart ska jag ha resten av vinet? Och en fråga till, kan jag hoppa över mandelmassan eller finns d ngt alternativ för allergiker? Vill hemskt gärna bjuda på kakan men vill givetvis inte ha ihjäl ngn.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

Det är lätt att förstå varför paj är en vanlig rätt när vi får gäster. Lätt att laga i förväg, enkel att lyckas med, möjlig att variera i det oändliga och god nog som festmat!
Prova några nya recept nästa gång: Kanske en god lammfärspaj eller en smakrik köttfärspaj med fetaost? Laga smakrik paj på chevre, getost. Eller gör en enkel fetaostpaj och servera med sallad. En klassisk ost– och skinkpaj passar lika bra till lunch som huvudrätt!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...