Mandelbanankaka med choklad

En riktigt smakrik och läcker chokladkaka, med god mandelsmak. Smakar extra bra om den får mogna någon dag innan den äts.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 125 g mandel med skal
  • 2 st skalade morötter
  • 2 stora bananer
  • 0,75 dl kakao
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsolja eller 1 dl mjukt smör
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

För att baka den här kakan underlättar det mycket om du har en mixer eller matberedare.

Hacka 100 gram av mandeln i mixern. Kör tills mandeln är helt slät och börjar svettas. Tillsätt då sockret och muscovadosockret och fortsätt att mixa på ganska hög hastighet i några minuter. När massan börjar bli mjuk och du kan forma mandel-sockret mellan fingrarna är det färdigt.

Tillsätt nu moroten och bananen, skuren i bitar. Mixa slätt.

Tillsätt oljan eller smöret och rör slätt, tillsätt äggen ett efter ett under omrörning eller mixning.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål.

Grovhacka chokladen och 25 gram av mandeln och blanda i en skål.

Smörj en avlång kakform på cirka 2 liter, mjöla eller använd skorpmjöl.

Blanda ner mjölet i smeten under omrörning, blanda ner choklad- och mandelhacket. Häll smeten i formen och stryk ut jämnt.

Baka av kakan i 175 grader i 40-45 minuter. Låt svalna under formen och servera ljummen eller helt sval, som den är eller tillsammans med bär och vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Inger
16 mars 2009

verkligt god och saftig kaka.Gjorde den med lite mandelmassa och utan choklad och mandelhacket eftersom jag var utan, funkade bra.

Kommentar av goda
3 mars 2009

hej


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...