Mandelbanankaka med choklad

En riktigt smakrik och läcker chokladkaka, med god mandelsmak. Smakar extra bra om den får mogna någon dag innan den äts.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 125 g mandel med skal
  • 2 st skalade morötter
  • 2 stora bananer
  • 0,75 dl kakao
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsolja eller 1 dl mjukt smör
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

För att baka den här kakan underlättar det mycket om du har en mixer eller matberedare.

Hacka 100 gram av mandeln i mixern. Kör tills mandeln är helt slät och börjar svettas. Tillsätt då sockret och muscovadosockret och fortsätt att mixa på ganska hög hastighet i några minuter. När massan börjar bli mjuk och du kan forma mandel-sockret mellan fingrarna är det färdigt.

Tillsätt nu moroten och bananen, skuren i bitar. Mixa slätt.

Tillsätt oljan eller smöret och rör slätt, tillsätt äggen ett efter ett under omrörning eller mixning.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål.

Grovhacka chokladen och 25 gram av mandeln och blanda i en skål.

Smörj en avlång kakform på cirka 2 liter, mjöla eller använd skorpmjöl.

Blanda ner mjölet i smeten under omrörning, blanda ner choklad- och mandelhacket. Häll smeten i formen och stryk ut jämnt.

Baka av kakan i 175 grader i 40-45 minuter. Låt svalna under formen och servera ljummen eller helt sval, som den är eller tillsammans med bär och vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Inger
16 mars 2009

verkligt god och saftig kaka.Gjorde den med lite mandelmassa och utan choklad och mandelhacket eftersom jag var utan, funkade bra.

Kommentar av goda
3 mars 2009

hej


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...