Mandelbanankaka med choklad

En riktigt smakrik och läcker chokladkaka, med god mandelsmak. Smakar extra bra om den får mogna någon dag innan den äts.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 125 g mandel med skal
  • 2 st skalade morötter
  • 2 stora bananer
  • 0,75 dl kakao
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsolja eller 1 dl mjukt smör
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

För att baka den här kakan underlättar det mycket om du har en mixer eller matberedare.

Hacka 100 gram av mandeln i mixern. Kör tills mandeln är helt slät och börjar svettas. Tillsätt då sockret och muscovadosockret och fortsätt att mixa på ganska hög hastighet i några minuter. När massan börjar bli mjuk och du kan forma mandel-sockret mellan fingrarna är det färdigt.

Tillsätt nu moroten och bananen, skuren i bitar. Mixa slätt.

Tillsätt oljan eller smöret och rör slätt, tillsätt äggen ett efter ett under omrörning eller mixning.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål.

Grovhacka chokladen och 25 gram av mandeln och blanda i en skål.

Smörj en avlång kakform på cirka 2 liter, mjöla eller använd skorpmjöl.

Blanda ner mjölet i smeten under omrörning, blanda ner choklad- och mandelhacket. Häll smeten i formen och stryk ut jämnt.

Baka av kakan i 175 grader i 40-45 minuter. Låt svalna under formen och servera ljummen eller helt sval, som den är eller tillsammans med bär och vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Inger
16 mars 2009

verkligt god och saftig kaka.Gjorde den med lite mandelmassa och utan choklad och mandelhacket eftersom jag var utan, funkade bra.

Kommentar av goda
3 mars 2009

hej


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...