Mandelbanankaka med choklad

En riktigt smakrik och läcker chokladkaka, med god mandelsmak. Smakar extra bra om den får mogna någon dag innan den äts.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 125 g mandel med skal
  • 2 st skalade morötter
  • 2 stora bananer
  • 0,75 dl kakao
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsolja eller 1 dl mjukt smör
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

För att baka den här kakan underlättar det mycket om du har en mixer eller matberedare.

Hacka 100 gram av mandeln i mixern. Kör tills mandeln är helt slät och börjar svettas. Tillsätt då sockret och muscovadosockret och fortsätt att mixa på ganska hög hastighet i några minuter. När massan börjar bli mjuk och du kan forma mandel-sockret mellan fingrarna är det färdigt.

Tillsätt nu moroten och bananen, skuren i bitar. Mixa slätt.

Tillsätt oljan eller smöret och rör slätt, tillsätt äggen ett efter ett under omrörning eller mixning.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål.

Grovhacka chokladen och 25 gram av mandeln och blanda i en skål.

Smörj en avlång kakform på cirka 2 liter, mjöla eller använd skorpmjöl.

Blanda ner mjölet i smeten under omrörning, blanda ner choklad- och mandelhacket. Häll smeten i formen och stryk ut jämnt.

Baka av kakan i 175 grader i 40-45 minuter. Låt svalna under formen och servera ljummen eller helt sval, som den är eller tillsammans med bär och vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Inger
16 mars 2009

verkligt god och saftig kaka.Gjorde den med lite mandelmassa och utan choklad och mandelhacket eftersom jag var utan, funkade bra.

Kommentar av goda
3 mars 2009

hej


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...