Tuppkaka

Detta recept med det glada namnet Tuppkaka, är inskickat av en av våra läsare - Malin Wisjö. Tackar för receptet, Malin!

Du behöver

Kakan

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • knappt 1 dl hett vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Glasyr

  • 75 g smör/margarin
  • 1 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 175 grader

Smöra och bröa en form.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda i vattnet och RÖR ner bakpulvret och mjölet.

Grädda i mitten av ugnen tills kakan lossnar från kanterna.

När kakan är klar stjälp upp kakan och häll glasyren över den.

Glasyren:

Häll ner alla ingredienserna i en kastrull och värm på samtidigt som du rör om. Glasyren är klar då smöret smält.

Slutligen, strö över rikligt med kokos över kakan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Söderhamnaren
28 maj 2020

Det här är inte ett recept på tuppkaka som kommer från Söderhamn ursprungligen. Detta är mer som Silviakaka.

Tuppkaka ska det vara hyvlat smör på och flagad mandel.

Kommentar av Malin Wisjö
1 maj 2013

Receptet räddade jag från en gammal receptbok. Där står det tyvärr inte hur länge den ska vara inne i ugnen. Där står det bara som jag skrivit, att den är klar när den släpper från kanterna. Men jag brukar tänka att den ska vara inne lika länge som en sockerkaka:)

Tuppkaka är ganska likt Silviakaka men det här är ett recept på Tuppkaka.

Va kul att receptet blev så populärt!:)

Kommentar av Klara Lexelius
25 februari 2013

Nu bakas den nu igen. Och jag, är nog inte den enda som förbryllas över vilken hit denna kaka är. Jag tackar bak-gudarna för denna läckerbit!

Kommentar av Ew
24 januari 2013

40 min ungefär i nedre delen av ugnen:) har kollat på andra recept å där står de 40 min till alla som undrar:)

Kommentar av Hanna
1 november 2012

jag tyckte att det borde stå hur länge den ska vara inne i ugnen för nu behövde jag sitta och vänta när jag hade massa annat att göra!!!!!

Kommentar av osignerat
10 maj 2012

Jag rivde en apelsin och hade skalet i kakan plus att jag bara hade ½ dl vatten och ½ dl apelsin saft i kakan. Mmmm....Bra tips!

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

vad smakar detta igentligen skulle villja veta så att jag kanse vågar prova detta ;)

Kommentar av Ulf Larsson
7 augusti 2011

Tuppkakan är en kaka med ursprung från Tupparna i Söderhamns Skärgård. Därav namnet. Jag åt denna kakak redan för 55 år sedan så andra namn är inte ursprungsnamnet, på detta recept.

Kommentar av JL
22 februari 2011

silvia kaka heter denna kaka

Kommentar av emelie
6 oktober 2009

världens godaste kaka! :) uppskattad av alla!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...