Tuppkaka

Detta recept med det glada namnet Tuppkaka, är inskickat av en av våra läsare - Malin Wisjö. Tackar för receptet, Malin!

Du behöver

Kakan

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • knappt 1 dl hett vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Glasyr

  • 75 g smör/margarin
  • 1 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 175 grader

Smöra och bröa en form.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda i vattnet och RÖR ner bakpulvret och mjölet.

Grädda i mitten av ugnen tills kakan lossnar från kanterna.

När kakan är klar stjälp upp kakan och häll glasyren över den.

Glasyren:

Häll ner alla ingredienserna i en kastrull och värm på samtidigt som du rör om. Glasyren är klar då smöret smält.

Slutligen, strö över rikligt med kokos över kakan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Malin Wisjö
1 maj 2013

Receptet räddade jag från en gammal receptbok. Där står det tyvärr inte hur länge den ska vara inne i ugnen. Där står det bara som jag skrivit, att den är klar när den släpper från kanterna. Men jag brukar tänka att den ska vara inne lika länge som en sockerkaka:)

Tuppkaka är ganska likt Silviakaka men det här är ett recept på Tuppkaka.

Va kul att receptet blev så populärt!:)

Kommentar av Klara Lexelius
25 februari 2013

Nu bakas den nu igen. Och jag, är nog inte den enda som förbryllas över vilken hit denna kaka är. Jag tackar bak-gudarna för denna läckerbit!

Kommentar av Ew
24 januari 2013

40 min ungefär i nedre delen av ugnen:) har kollat på andra recept å där står de 40 min till alla som undrar:)

Kommentar av Hanna
1 november 2012

jag tyckte att det borde stå hur länge den ska vara inne i ugnen för nu behövde jag sitta och vänta när jag hade massa annat att göra!!!!!

Kommentar av osignerat
10 maj 2012

Jag rivde en apelsin och hade skalet i kakan plus att jag bara hade ½ dl vatten och ½ dl apelsin saft i kakan. Mmmm....Bra tips!

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

vad smakar detta igentligen skulle villja veta så att jag kanse vågar prova detta ;)

Kommentar av Ulf Larsson
7 augusti 2011

Tuppkakan är en kaka med ursprung från Tupparna i Söderhamns Skärgård. Därav namnet. Jag åt denna kakak redan för 55 år sedan så andra namn är inte ursprungsnamnet, på detta recept.

Kommentar av JL
22 februari 2011

silvia kaka heter denna kaka

Kommentar av emelie
6 oktober 2009

världens godaste kaka! :) uppskattad av alla!

Kommentar av Gunsan
10 oktober 2009

En jättegod och lättbakad kaka,barnbarnen älskade den.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...