Mazarinhjärtan

Citronsmakande mazariner i hjärtansform är både snygga och goda. Perfekta att bjuda någon alldeles speciell på...

Du behöver

Deg

  • 120 g smör
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g potatismjöl (1 dl)
  • 50 g socker (drygt 1/2 dl)
  • 1 msk citronsaft

Fyllning

  • 175 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • rivet skal av en citron
  • 30 g vetemjöl (1/2 dl)
  • (2 dl florsocker till glasyr)

Gör så här:

20 stycken

Smöra 20 hjärtansformade metallformar.

Hacka samman smör, vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt citronsaften och arbeta tills du får en smidig deg. Det går bra att använda en matberedare eller att skära smöret i mindre bitar och arbeta ihop degen för hand.

Låt degen stå kallt medan du blandar fyllningen.

Riv citronskalet fint. Riv eller mixa mandelmassan, tillsätt smöret, ägget, citronrasp och mjöl och mixa eller rör tills du får en slät smet.

Kavla ut degen till en tunn botten och klä formarna med degen. Det går också bra att tumma ut degen i formarna. Se bara till att smöra formarna noga, annars fastnar degen och du får inte loss kakorna när de är bakade.

Fördela fyllningen jämnt i alla formarna.

Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt mazarinerna svalna på galler innan de stjälps upp.

Servera nygräddade och ljumma eller kylda till kaffe eller te.

Vill du garnera med glasyr kan du blanda florsocker med citronsaft tills du får en glasyr som är slät och mjuk nog att bre på mazarinerna. Låt stå svalt tills glasyren stelnat helt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Britta johansson
17 februari 2012

Måste man ha mandemassa i ??

Redaktionens kommentar
Ja, det är svårt att ersätta mandelmassan i den här fyllningen.
Kommentar av Leneh@mknet.dk
9 mars 2011

Jeg bor i Danmark og vil gerne vide hvor man kan købe hjerteformene??


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se


Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

Fisk är en god början till många rätter och i soppa gör den sig utmärkt. Förutom att fisk innehåller nyttiga fetter så ger den protein till låg fetthalt. Och mycket smak!

Prova ett nytt vardagsrecept med festsmak! En enkel och rejäl fisksoppa med kokosmjölk, som fungerar både en vardagskväll och som helgmat.

Servera med hembakat bröd förstås, kanske en baguette? Eller ett gott grahamsbröd?

Vi lovar en värmande höstmiddag!

 fisksoppa.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...