Fransk chokladkaka

Den här är riktigt farlig... Mer behöver man egentligen inte säga. Jo, att den ska serveras med lättvispad grädde och att den är den perfekta efterrätten till nästan vilken festmåltid som helst. Lättbakad är den också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Kakan

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • (50 g mörk choklad till dekoration)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver

Tryffel

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1 krm vanilj

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj en rund form, 22-26 cm, och mjöla den eller använd skorpmjöl.

Vispa ägg och socker luftigt.

Smält smöret i vattenbad: Ställ en djup tallrik över en gryta med kokande vatten. Rör i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter samman med smöret.

Rör ner smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i form och baka av i cirka 35-40 minuter.

Nu kan du välja om du vill riva 50 gram choklad över den varma kakan och få ett chokladtäcke eller om du vill ha ett lager mjuk tryffel på kakan.

Väljer du choklad gör du så här:

Innan kakan svalnat river du resten av chokladen, 50 gram, och strör den över kakan. När chokladen smälter brer du ut den med en matkniv. Låt kakan svalna helt.

Om du vill ha tryffeltäcke gör du så här:

Låt kakan svalna helt. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Vispa ner chokladen, smöret, sockret och vaniljen. Vispa luftigt. Låt svalna tills smeten börjar tjockna. Bred eller pensla ut jämnt över hela kakan och ställ kallt tills tryffeln stelnat något.

Kakan blir ännu godare om den får stå i kyl över natten. Kom bara ihåg att ta fram kakan en stund innan den serveras, så blir den lite lättare att skära.

Servera med vispgrädde!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
18 maj 2024

Bra recept

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
22 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
21 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
19 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
19 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
9 oktober 2015

Very nice site!

Kommentar av Therése
10 oktober 2013

Vad menas med vanilj? Vanilj från en vaniljstång eller vaniljsocker?

Tacksam för snabbt svar då kakan är i ugnen och ska bjudas på imorgon!

Tack på förhand!

Mvh Therése

Redaktionens kommentar
Ja, svaret kommer för sent, men kanske är det en hjälp nästa gång? Använd vaniljpulver (små burkar, finns i kryddhyllan). Hoppas kakan blev bra, den går alldeles utmärkt att baka utan vaniljen också!
Kommentar av Sofia
19 juli 2012

Förstörs kakan av att resa kollektivt i 1.5h tro? Bakade den idag men tänkte ta med en bit till en bekant på lördag.. trist om det blir chokladsås av den :P

Redaktionens kommentar
En kylklamp i kylväskan så ska det säkert gå bra. Det är en ganska fast och tålig kaka.
Kommentar av adelle
5 september 2011

måste man ha ägg i alla kakor?

Kommentar av Matilda
7 mars 2011

Den här låter ju underbart god! Men undrar om det går att göra tryffelsmeten utan florsockret? bor i Spanien för närvarande och utbudet av bakprodukter är verkligen inte som i Sverige här, så har inte hittat florsocker än. Men det är ju bara 2 msk ändå, kan det funka utan? Fastän kanske inte med lika bra resultat.

Svar av Sanna
11 mars 2011

Du kan finmixa strösocker tillsammans med lite maizena så har du florsocker. 1/2 tsk maizena till varje dl strösocker.

Svar av Namn/signatur
21 mars 2012

Skippa då maizenan så blir det riktigt florsocker. Prova mortel.

Svar av Namn/signatur
22 oktober 2012

Potatismjöl och strösocker, freebase:a lite där (jag hade kanske 1½msk potatismjöl och 1-1½ msk strösocker) :) Gott att ha lite sprit i tryffeln oxå, typ rökigare whisky, mörk rom eller smaksatt rom får lite kontrast :)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se


Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

Vem behöver inte lite extra värme när det snöblandade regnet piskar mot rutan? Baka en omgång goda, hembakade pitabröd och gör en läcker middag!

Pitabröden är lätta att lyckas med och det är alltid lika kul att se hur det "blåser upp sig" i ugnen!

Fyll med din favoritfyllning. Grönsaker, sallader, köttfärs, ostar, oliver, bönor och vitlöksås... Kanske auberginedipp eller kikärtor? Som alltid är det bara fantasin som är gränsen. Gränslöst god helg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...