Fransk chokladkaka

Den här är riktigt farlig... Mer behöver man egentligen inte säga. Jo, att den ska serveras med lättvispad grädde och att den är den perfekta efterrätten till nästan vilken festmåltid som helst. Lättbakad är den också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Kakan

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • (50 g mörk choklad till dekoration)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver

Tryffel

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1 krm vanilj

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj en rund form, 22-26 cm, och mjöla den eller använd skorpmjöl.

Vispa ägg och socker luftigt.

Smält smöret i vattenbad: Ställ en djup tallrik över en gryta med kokande vatten. Rör i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter samman med smöret.

Rör ner smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i form och baka av i cirka 35-40 minuter.

Nu kan du välja om du vill riva 50 gram choklad över den varma kakan och få ett chokladtäcke eller om du vill ha ett lager mjuk tryffel på kakan.

Väljer du choklad gör du så här:

Innan kakan svalnat river du resten av chokladen, 50 gram, och strör den över kakan. När chokladen smälter brer du ut den med en matkniv. Låt kakan svalna helt.

Om du vill ha tryffeltäcke gör du så här:

Låt kakan svalna helt. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Vispa ner chokladen, smöret, sockret och vaniljen. Vispa luftigt. Låt svalna tills smeten börjar tjockna. Bred eller pensla ut jämnt över hela kakan och ställ kallt tills tryffeln stelnat något.

Kakan blir ännu godare om den får stå i kyl över natten. Kom bara ihåg att ta fram kakan en stund innan den serveras, så blir den lite lättare att skära.

Servera med vispgrädde!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
9 oktober 2015

Very nice site!

Kommentar av Therése
10 oktober 2013

Vad menas med vanilj? Vanilj från en vaniljstång eller vaniljsocker?

Tacksam för snabbt svar då kakan är i ugnen och ska bjudas på imorgon!

Tack på förhand!

Mvh Therése

Redaktionens kommentar
Ja, svaret kommer för sent, men kanske är det en hjälp nästa gång? Använd vaniljpulver (små burkar, finns i kryddhyllan). Hoppas kakan blev bra, den går alldeles utmärkt att baka utan vaniljen också!
Kommentar av Sofia
19 juli 2012

Förstörs kakan av att resa kollektivt i 1.5h tro? Bakade den idag men tänkte ta med en bit till en bekant på lördag.. trist om det blir chokladsås av den :P

Redaktionens kommentar
En kylklamp i kylväskan så ska det säkert gå bra. Det är en ganska fast och tålig kaka.
Kommentar av adelle
5 september 2011

måste man ha ägg i alla kakor?

Kommentar av Matilda
7 mars 2011

Den här låter ju underbart god! Men undrar om det går att göra tryffelsmeten utan florsockret? bor i Spanien för närvarande och utbudet av bakprodukter är verkligen inte som i Sverige här, så har inte hittat florsocker än. Men det är ju bara 2 msk ändå, kan det funka utan? Fastän kanske inte med lika bra resultat.

Svar av Sanna
11 mars 2011

Du kan finmixa strösocker tillsammans med lite maizena så har du florsocker. 1/2 tsk maizena till varje dl strösocker.

Svar av Namn/signatur
21 mars 2012

Skippa då maizenan så blir det riktigt florsocker. Prova mortel.

Svar av Namn/signatur
22 oktober 2012

Potatismjöl och strösocker, freebase:a lite där (jag hade kanske 1½msk potatismjöl och 1-1½ msk strösocker) :) Gott att ha lite sprit i tryffeln oxå, typ rökigare whisky, mörk rom eller smaksatt rom får lite kontrast :)

Kommentar av osignerat
5 mars 2011

kan man göra med vanlig blockchokalad jag är inte så förtjust i mörk choklad ?

svara så snabbt det går har lite beslutsongerst för kalaset imon

Redaktionens kommentar
Javisst, det går fint!
Kommentar av osignerat
13 januari 2011

Kan man baka den franska chokladkakan i förväg för en fest och frysa in den? Hur tinar jag den bäst i så fall?

Redaktionens kommentar
Den går fint att frysa. Packa in noga och låt tina i kyl över natten.
Kommentar av jara
10 januari 2011

lätt var det och otroligt god

Kommentar av Amanda
19 november 2010

Jag är ingen mästare på att baka, men OJ så lätt det var! Och supersmaskigt blev det, speciellt med den stelnade tryffelsmeten. Jag hade gammaldags vaniljglass och varma bär till. Längtar till nästa tillfälle att baka denna kaka.

Kommentar av JACK
15 mars 2010

MUMS... VAD GOTT!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...