Fransk chokladkaka

Den här är riktigt farlig... Mer behöver man egentligen inte säga. Jo, att den ska serveras med lättvispad grädde och att den är den perfekta efterrätten till nästan vilken festmåltid som helst. Lättbakad är den också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Kakan

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • (50 g mörk choklad till dekoration)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver

Tryffel

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1 krm vanilj

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj en rund form, 22-26 cm, och mjöla den eller använd skorpmjöl.

Vispa ägg och socker luftigt.

Smält smöret i vattenbad: Ställ en djup tallrik över en gryta med kokande vatten. Rör i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter samman med smöret.

Rör ner smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i form och baka av i cirka 35-40 minuter.

Nu kan du välja om du vill riva 50 gram choklad över den varma kakan och få ett chokladtäcke eller om du vill ha ett lager mjuk tryffel på kakan.

Väljer du choklad gör du så här:

Innan kakan svalnat river du resten av chokladen, 50 gram, och strör den över kakan. När chokladen smälter brer du ut den med en matkniv. Låt kakan svalna helt.

Om du vill ha tryffeltäcke gör du så här:

Låt kakan svalna helt. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Vispa ner chokladen, smöret, sockret och vaniljen. Vispa luftigt. Låt svalna tills smeten börjar tjockna. Bred eller pensla ut jämnt över hela kakan och ställ kallt tills tryffeln stelnat något.

Kakan blir ännu godare om den får stå i kyl över natten. Kom bara ihåg att ta fram kakan en stund innan den serveras, så blir den lite lättare att skära.

Servera med vispgrädde!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
22 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
21 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
19 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
19 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
9 oktober 2015

Very nice site!

Kommentar av Therése
10 oktober 2013

Vad menas med vanilj? Vanilj från en vaniljstång eller vaniljsocker?

Tacksam för snabbt svar då kakan är i ugnen och ska bjudas på imorgon!

Tack på förhand!

Mvh Therése

Redaktionens kommentar
Ja, svaret kommer för sent, men kanske är det en hjälp nästa gång? Använd vaniljpulver (små burkar, finns i kryddhyllan). Hoppas kakan blev bra, den går alldeles utmärkt att baka utan vaniljen också!
Kommentar av Sofia
19 juli 2012

Förstörs kakan av att resa kollektivt i 1.5h tro? Bakade den idag men tänkte ta med en bit till en bekant på lördag.. trist om det blir chokladsås av den :P

Redaktionens kommentar
En kylklamp i kylväskan så ska det säkert gå bra. Det är en ganska fast och tålig kaka.
Kommentar av adelle
5 september 2011

måste man ha ägg i alla kakor?

Kommentar av Matilda
7 mars 2011

Den här låter ju underbart god! Men undrar om det går att göra tryffelsmeten utan florsockret? bor i Spanien för närvarande och utbudet av bakprodukter är verkligen inte som i Sverige här, så har inte hittat florsocker än. Men det är ju bara 2 msk ändå, kan det funka utan? Fastän kanske inte med lika bra resultat.

Svar av Sanna
11 mars 2011

Du kan finmixa strösocker tillsammans med lite maizena så har du florsocker. 1/2 tsk maizena till varje dl strösocker.

Svar av Namn/signatur
21 mars 2012

Skippa då maizenan så blir det riktigt florsocker. Prova mortel.

Svar av Namn/signatur
22 oktober 2012

Potatismjöl och strösocker, freebase:a lite där (jag hade kanske 1½msk potatismjöl och 1-1½ msk strösocker) :) Gott att ha lite sprit i tryffeln oxå, typ rökigare whisky, mörk rom eller smaksatt rom får lite kontrast :)

Kommentar av osignerat
5 mars 2011

kan man göra med vanlig blockchokalad jag är inte så förtjust i mörk choklad ?

svara så snabbt det går har lite beslutsongerst för kalaset imon

Redaktionens kommentar
Javisst, det går fint!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

Rabarberns uppfriskande syra bryter fint i söta desserter. Smulpaj är snabbaste vägen till njutning, och varför anstränga sig mer när det blir så gott med så enkla medel? Smaksättningen varierar vi gärna med kardemumma. Rabarberpaj med havretäcke blir en välkommen variation som många föredrar framför den vanliga smulpajen. Oslagbart när man vill bjuda många är att använda långpannan och göra en härlig rabarberkaka. Till det serverar vi förstås vaniljsås!

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...