Fransk chokladkaka

Den här är riktigt farlig... Mer behöver man egentligen inte säga. Jo, att den ska serveras med lättvispad grädde och att den är den perfekta efterrätten till nästan vilken festmåltid som helst. Lättbakad är den också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Kakan

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • (50 g mörk choklad till dekoration)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver

Tryffel

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1 krm vanilj

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj en rund form, 22-26 cm, och mjöla den eller använd skorpmjöl.

Vispa ägg och socker luftigt.

Smält smöret i vattenbad: Ställ en djup tallrik över en gryta med kokande vatten. Rör i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter samman med smöret.

Rör ner smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i form och baka av i cirka 35-40 minuter.

Nu kan du välja om du vill riva 50 gram choklad över den varma kakan och få ett chokladtäcke eller om du vill ha ett lager mjuk tryffel på kakan.

Väljer du choklad gör du så här:

Innan kakan svalnat river du resten av chokladen, 50 gram, och strör den över kakan. När chokladen smälter brer du ut den med en matkniv. Låt kakan svalna helt.

Om du vill ha tryffeltäcke gör du så här:

Låt kakan svalna helt. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Vispa ner chokladen, smöret, sockret och vaniljen. Vispa luftigt. Låt svalna tills smeten börjar tjockna. Bred eller pensla ut jämnt över hela kakan och ställ kallt tills tryffeln stelnat något.

Kakan blir ännu godare om den får stå i kyl över natten. Kom bara ihåg att ta fram kakan en stund innan den serveras, så blir den lite lättare att skära.

Servera med vispgrädde!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
22 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
21 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
19 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
19 augusti 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
9 oktober 2015

Very nice site!

Kommentar av Therése
10 oktober 2013

Vad menas med vanilj? Vanilj från en vaniljstång eller vaniljsocker?

Tacksam för snabbt svar då kakan är i ugnen och ska bjudas på imorgon!

Tack på förhand!

Mvh Therése

Redaktionens kommentar
Ja, svaret kommer för sent, men kanske är det en hjälp nästa gång? Använd vaniljpulver (små burkar, finns i kryddhyllan). Hoppas kakan blev bra, den går alldeles utmärkt att baka utan vaniljen också!
Kommentar av Sofia
19 juli 2012

Förstörs kakan av att resa kollektivt i 1.5h tro? Bakade den idag men tänkte ta med en bit till en bekant på lördag.. trist om det blir chokladsås av den :P

Redaktionens kommentar
En kylklamp i kylväskan så ska det säkert gå bra. Det är en ganska fast och tålig kaka.
Kommentar av adelle
5 september 2011

måste man ha ägg i alla kakor?

Kommentar av Matilda
7 mars 2011

Den här låter ju underbart god! Men undrar om det går att göra tryffelsmeten utan florsockret? bor i Spanien för närvarande och utbudet av bakprodukter är verkligen inte som i Sverige här, så har inte hittat florsocker än. Men det är ju bara 2 msk ändå, kan det funka utan? Fastän kanske inte med lika bra resultat.

Svar av Sanna
11 mars 2011

Du kan finmixa strösocker tillsammans med lite maizena så har du florsocker. 1/2 tsk maizena till varje dl strösocker.

Svar av Namn/signatur
21 mars 2012

Skippa då maizenan så blir det riktigt florsocker. Prova mortel.

Svar av Namn/signatur
22 oktober 2012

Potatismjöl och strösocker, freebase:a lite där (jag hade kanske 1½msk potatismjöl och 1-1½ msk strösocker) :) Gott att ha lite sprit i tryffeln oxå, typ rökigare whisky, mörk rom eller smaksatt rom får lite kontrast :)

Kommentar av osignerat
5 mars 2011

kan man göra med vanlig blockchokalad jag är inte så förtjust i mörk choklad ?

svara så snabbt det går har lite beslutsongerst för kalaset imon

Redaktionens kommentar
Javisst, det går fint!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...