Havrekex

Goda havrekex som smakar utmärkt till ost! Inte lika söta som digestivekex.

Du behöver

  • 3 dl havregryn
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk filmjölk
  • 2 msk honung
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Blanda torrvarorna i matberedare, tärna smöret och rör ner. Mixa eller blanda tills smöret är finfördelat. Späd med filmjölk tills degen går att kavla ut.

Låt degen ligga svalt en stund.

Kavla ut på mjölat bakbord, till cirka 5 mm tjocklek. Ta ut 30 kex med ett mått eller glas. Lägg på bakplåtspapper, nagga med gaffel och baka av i 170 grader i cirka 15 minuter.

Servera med smör och ost eller till ostbrickan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Matilda
15 januari 2013

Jättegoda :)

Kommentar av Anonym
18 november 2009

Gud så goda de blev jag rekomenderar värkligen!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...