Mandel- och romrussinbrownies

Amerikanska chokladrutor, smakrika och sega! Här en riktig lyxvariant med hackad mandel och romrussin.

Du behöver

Brownies

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 120 g mandel, 2 dl
  • 150 g russin, 2 dl
  • 50 g rom, 1/2 dl
  • 3 ägg
  • 100 g farinsocker, 1,5 dl
  • 50 g ljus sirap, 1/2 dl
  • 50 g honung, 2 msk
  • 150 g vetemjöl, 2,5 dl
  • (1/2 dl kakao)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 200 g ljus choklad
  • (1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Cirka 20 stora eller 40 små.

Ta fram ägg och smör för att de ska bli rumsvarma.

Häll hett vatten över russinen och häll genast av. Lägg russinen i rom och ställ åt sidan. (Detta kan gärna göras en dag i förväg för att russinen ska ta åt sig av rommen.)

Grovhacka mandeln.

Blanda alla torrvarorna i en bunke, mjöl, kakao, farinsocker, vanilj, bakpulver och salt.

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Rör i det rumsvarma smöret och blanda slätt. Blanda ner mandeln och russinen. Rör slätt och rör ner ett ägg i taget tills du har en jämn smet.

Rör ner sirap och honung i smeten.

Blanda nu ner torrvarorna och rör tills smeten är jämn.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Lagret ska vara drygt en centimeter tjockt. (Smeten flyter inte ut så mycket, så det går bra att grädda på en plåt utan hög kant.)

Grädda kakorna i 200 grader i 16-18 minuter. Låt dem svalna helt innan de skärs i bitar med en vass kniv.

Vill du glasera kakan gör du så här:

Hacka chokladen grovt med kniv och häll i en skål.

Koka upp grädde och tillsätt smöret. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en kort stund tills chokladen smält och rör sedan slätt men sluta när smeten är jämn.

Bred ut glasyren jämt över kakan och ställ kallt tills den stelnat, gärna över natten. Skär med vass kniv.

Kakan gör sig både som efterrätt, med glass till eller skuren i små bitar som godis eller småkaka.

Håller länge i kyl, men smakar mest rumsvarm!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
6 april 2011

Den värkar god men jag gillar inte russin undrar om den skulle smacka gott utan russin

Kommentar av Gabbi
2 november 2010

Supergoda! Något av det bästa i den här vägen. Perfekt mix av rom och choklad...


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

Med frukt i desserten kan du äta gott och nyttigt på samma gång. En helt osötad fruktsmoothie med mandel kan du unna dig när som helst. Variera sylt och grädde till pannkakorna med att servera stekta äpplen med kanel och socker. Och vem tackar nej till en milkshake med banan och rik chokladsmak?

 fruktrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...