Arraksbollar

Aldrig mera Delicato! Gör denna vuxna variant på chokladbollar och du klarar vilken parmiddag som helst.

Du behöver

  • 10-12 digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk kakao
  • (1 krm vaniljsocker)
  • 2-4 msk arrak eller punsch
  • chokladströssel

Gör så här:

Smula ner kexen, gärna i en matberedare. Rör i det rumsvarma smöret, sockret, kakaon och eventuellt vaniljen.

Smaka av med punsch eller arrak. Rulla till matskedsstora kulor som du vänder i strössel. Låt bollarna ligga svalt innan de serveras.

De går även bra att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av kullan
19 oktober 2014

Kn man smaksatta med annat? Så det blir barnvänligt:)

Kommentar av Cookielove
7 juli 2013

Hur många blir det?

Kommentar av Annica Johansson
9 augusti 2012

Låter jätte gott. Har själv ett recept på vanlig negerbollssmet men har i arrak istället för kaffe blir kanon det oxså :)

Kommentar av malin
25 maj 2011

hoppas det smakar gott<3

Kommentar av osignerat
23 september 2009

Gottans :)

Kommentar av Katta
17 april 2009

Jag var lite skeptisk mot digestivekexen men var såklart tvungen prova och det ångrar jag inte, dom var verkligen underbart goda, och så lätta att göra dessutom! =)

Kommentar av Karin
25 mars 2009

Tack för alla underbara recept! Dock saknar jag bilder som illustrerar bakverken, det är inspirerande att se hur de er ut innan mn gör dem. Skulle vara roligt med lite fler bilder alltså!

Redaktionens kommentar
Tack för din kommentar, vi jobbar på det!
Kommentar av Fredrik Bäck
10 februari 2010

Jag pimpade dina tryfflar lite genom att istället för chokladströssel rulla de nedkylda tryfflarna i varm vit choklad och sedan direkt i hackade hasselnötter. Det blev perfekt!

Kommentar av eva
25 april 2010

usch ..köpte arraksAROM och tog 2msk av det , skulle typ vara 0,5tsk läste jag sen ...FY ATTANS !!

Redaktionens kommentar
Otur! Bättre lycka nästa gång...
Kommentar av farmor
19 februari 2009

de ska ju inte alls vara digestive kex i arraksbollar. av gammalt familje recpet har ja tagit lärdom av recpetet.Men jag ska tacka för alla andra goda recept, bland dom bästa i hela sverige :)

Redaktionens kommentar
Jag gör arraksbollar av både sockerkaka och av kex - gott båda delar på olika sätt! Tack för din kommentar!
Svar av Bagarn
7 september 2010

På bageri gör man det på "restprodukter". Jag kunde ha i ändsnuttar från skurna kakor, sånt som blev över när man stansade bakelsebottnar och smulet som blev när man skar napoleonbakelser i samma sats.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se


Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

Riktigt bra mat är viktig tidigt i livet. Förutom att det är enkelt att laga själv sparar hemlagat också pengar. Vi ger dig råd och inspiration så du kan komma igång!

Bebisens första grönsaksmos och bärmos följs av rätter med mer konsistens. Till stor del kan hela familjen äta samma mat men några lösningar är bra att ha i bakfickan. Att ha mellanmålet redo sparar många tårar och blodsockerdippar, så prova hemkokt välling eller ett recept på osötade muffins som äts upp till sista smulan. Mycket matglädje önskar redaktionen!

 barnmatsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...