Arraksbollar

Aldrig mera Delicato! Gör denna vuxna variant på chokladbollar och du klarar vilken parmiddag som helst.

Du behöver

  • 10-12 digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk kakao
  • (1 krm vaniljsocker)
  • 2-4 msk arrak eller punsch
  • chokladströssel

Gör så här:

Smula ner kexen, gärna i en matberedare. Rör i det rumsvarma smöret, sockret, kakaon och eventuellt vaniljen.

Smaka av med punsch eller arrak. Rulla till matskedsstora kulor som du vänder i strössel. Låt bollarna ligga svalt innan de serveras.

De går även bra att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av kullan
19 oktober 2014

Kn man smaksatta med annat? Så det blir barnvänligt:)

Kommentar av Cookielove
7 juli 2013

Hur många blir det?

Kommentar av Annica Johansson
9 augusti 2012

Låter jätte gott. Har själv ett recept på vanlig negerbollssmet men har i arrak istället för kaffe blir kanon det oxså :)

Kommentar av malin
25 maj 2011

hoppas det smakar gott<3

Kommentar av osignerat
23 september 2009

Gottans :)

Kommentar av Katta
17 april 2009

Jag var lite skeptisk mot digestivekexen men var såklart tvungen prova och det ångrar jag inte, dom var verkligen underbart goda, och så lätta att göra dessutom! =)

Kommentar av Karin
25 mars 2009

Tack för alla underbara recept! Dock saknar jag bilder som illustrerar bakverken, det är inspirerande att se hur de er ut innan mn gör dem. Skulle vara roligt med lite fler bilder alltså!

Redaktionens kommentar
Tack för din kommentar, vi jobbar på det!
Kommentar av Fredrik Bäck
10 februari 2010

Jag pimpade dina tryfflar lite genom att istället för chokladströssel rulla de nedkylda tryfflarna i varm vit choklad och sedan direkt i hackade hasselnötter. Det blev perfekt!

Kommentar av eva
25 april 2010

usch ..köpte arraksAROM och tog 2msk av det , skulle typ vara 0,5tsk läste jag sen ...FY ATTANS !!

Redaktionens kommentar
Otur! Bättre lycka nästa gång...
Kommentar av farmor
19 februari 2009

de ska ju inte alls vara digestive kex i arraksbollar. av gammalt familje recpet har ja tagit lärdom av recpetet.Men jag ska tacka för alla andra goda recept, bland dom bästa i hela sverige :)

Redaktionens kommentar
Jag gör arraksbollar av både sockerkaka och av kex - gott båda delar på olika sätt! Tack för din kommentar!
Svar av Bagarn
7 september 2010

På bageri gör man det på "restprodukter". Jag kunde ha i ändsnuttar från skurna kakor, sånt som blev över när man stansade bakelsebottnar och smulet som blev när man skar napoleonbakelser i samma sats.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Sommarglass

Sätt smak på sommarglassen!

Sol eller inte – sommaren är glassens högtid. Smaksätt din favoritglass med hemgjord glass-sås så den blir ännu godare!

Hemgjord glass är riktigt lyxigt och lättare att göra än man kan tro. Många har en enkel glassmaskin hemma som hjälper till att röra glassen medan den fryser och kan göra glass av alla slag i sitt eget kök.
Oavsett om du gör egen glass eller köper den färdig är det gott att smaksätta sommarglassen. Bär och frukt är självklart, liksom maränger, choklad eller kanske nötter.
Du kan också enkelt göra din egen glass-sås. Hemkokt chokladsås till glassen är mycket godare än den du köper på plasttub. Perfekt till jordgubbar och glass!
Kolasås av kondenserad mjölk är en klassiker som måste provas. God till vaniljglass, jordgubbsglass eller chokladglass.
Eller så gillar du lakrits och gör din egen lakritssås! En sås för den som vill ha riktig lakrits-smak på glassen. Väldigt gott till vaniljglass med hallon.

 glassrecept.nu

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...