Chokladkaka med kexbottenKnaprig kexbotten i förening med skön choklad. En riktig festkaka! Du behöverReceptet är för 8-10 personer. Botten
Kakan
Glasyr
Gör så här:Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt och mjukt. (Har du inte tid att vänta kan du hyvla det kalla smöret med en osthyvel så blir det snabbt mjukt.) Värm ugnen till 200 grader.
Smöra en kakform med löstagbar botten. Krossa kexen grovt i en bunke. Smält chokladen till kexbotten i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda kexkross och choklad till en smet och täck botten av formen med den.
Rör samman rumsvarmt smör med farinsocker och honung. Tillsätt äggen och vispa eller rör slätt. Blanda alla torrvarorna till kakan i en skål. Rör ner dem i smeten och blanda tills den är slät. Bred ut smeten jämnt över kexbotten i kakformen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt den svalna helt innan den tas ur formen. Låt gärna kakan vila svalt ett par timmar eller över natten innan glasyren läggs på. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikrovågsugn. Rör ner rumsvarmt smör. Lägg på chokladglasyren jämnt över kakan med en tårtspade eller liknande. Låt glasyren stelna innan kakan serveras. Servera gärna med grädde eller vaniljglass. *Går att byta ut mot margarin om kakan ska göras mjölkfri. Tänk på att då välja mjölkfria kex till botten samt choklad utan mjölk. Rapportera olämplig kommentar Kommentar av
lanceb
10 maj 2014
bara en liten sak, vore en bra ide att göra dessa recept utskriftvänliga =) Kommentar av
emelie
24 januari 2013
är kakan kladdig eller ska den bli fast och saveras kall?
Redaktionens kommentar
Kakan ska vara fast. Låt svalna och servera!
Kommentar av
dalida
2 juni 2012
Asså jag har inte gjort den men ser den utt så på verkligheten som på bilden
Redaktionens kommentar
Ja, följer man receptet har man goda chanser att lyckas med den saken - men det beror förstås på kocken! ;) Prova själv!
Kommentar av
Lilla frun
8 maj 2012
Har gjort denna kaka två helger nu och den har fått stående ovationer varje gång....Alla frågar om recept, rekommenderas verkligen!!!!! Kommentar av
Soso
17 december 2011
är den gott? Svar av enmysigbakare
21 november 2012
ja! Kommentar av
Nina
18 november 2011
Går det att byta ut den mörka blockchokladen mot ljus?
Redaktionens kommentar
Det har vi inte provat, men det går bra om man föredrar ljus choklad framför mörk.
Svar av Namn/signatur
23 september 2012
Absolut! Jag har själv gjort sådana här kakor och har provat med både ljus, vit och mörk, Lycka till! MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! GlassMera glass!Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt! BakakakaBanankaka som muffinsBanankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god. LasagneSmakfull pastaLasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen. Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling. Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören. Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|
Rapportera olämplig kommentar
Dölj Rapportera olämplig kommentar
Hur stor form? :)