Chokladkaka med kexbotten

Knaprig kexbotten i förening med skön choklad. En riktig festkaka!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Botten

  • 150 g digestivekex (10 st)
  • 100 g mörk choklad

Kakan

  • 4 ägg
  • 160 g (2 dl) farinsocker
  • 150 g smör*
  • 1 msk honung
  • 120 g vetemjöl (2dl)
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör*

Gör så här:

Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt och mjukt. (Har du inte tid att vänta kan du hyvla det kalla smöret med en osthyvel så blir det snabbt mjukt.)

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en kakform med löstagbar botten.

Krossa kexen grovt i en bunke.

Smält chokladen till kexbotten i vattenbad eller mikrovågsugn.

Blanda kexkross och choklad till en smet och täck botten av formen med den.

Rör samman rumsvarmt smör med farinsocker och honung. Tillsätt äggen och vispa eller rör slätt. Blanda alla torrvarorna till kakan i en skål. Rör ner dem i smeten och blanda tills den är slät. Bred ut smeten jämnt över kexbotten i kakformen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt den svalna helt innan den tas ur formen. Låt gärna kakan vila svalt ett par timmar eller över natten innan glasyren läggs på.

Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikrovågsugn. Rör ner rumsvarmt smör. Lägg på chokladglasyren jämnt över kakan med en tårtspade eller liknande. Låt glasyren stelna innan kakan serveras.

Servera gärna med grädde eller vaniljglass.

*Går att byta ut mot margarin om kakan ska göras mjölkfri. Tänk på att då välja mjölkfria kex till botten samt choklad utan mjölk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jenny
15 augusti 2015

Hur stor form? :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av lanceb
10 maj 2014

bara en liten sak, vore en bra ide att göra dessa recept utskriftvänliga =)

Kommentar av emelie
24 januari 2013

är kakan kladdig eller ska den bli fast och saveras kall?

Redaktionens kommentar
Kakan ska vara fast. Låt svalna och servera!
Kommentar av dalida
2 juni 2012

Asså jag har inte gjort den men ser den utt så på verkligheten som på bilden

Redaktionens kommentar
Ja, följer man receptet har man goda chanser att lyckas med den saken - men det beror förstås på kocken! ;) Prova själv!
Kommentar av Lilla frun
8 maj 2012

Har gjort denna kaka två helger nu och den har fått stående ovationer varje gång....Alla frågar om recept, rekommenderas verkligen!!!!!

Kommentar av Soso
17 december 2011

är den gott?

Svar av enmysigbakare
21 november 2012

ja!

Kommentar av Nina
18 november 2011

Går det att byta ut den mörka blockchokladen mot ljus?

Redaktionens kommentar
Det har vi inte provat, men det går bra om man föredrar ljus choklad framför mörk.
Svar av Namn/signatur
23 september 2012

Absolut! Jag har själv gjort sådana här kakor och har provat med både ljus, vit och mörk, Lycka till!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...