Chokladkaka med kexbottenKnaprig kexbotten i förening med skön choklad. En riktig festkaka! Du behöverReceptet är för 8-10 personer. Botten
Kakan
Glasyr
Gör så här:Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt och mjukt. (Har du inte tid att vänta kan du hyvla det kalla smöret med en osthyvel så blir det snabbt mjukt.) Värm ugnen till 200 grader.
Smöra en kakform med löstagbar botten. Krossa kexen grovt i en bunke. Smält chokladen till kexbotten i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda kexkross och choklad till en smet och täck botten av formen med den.
Rör samman rumsvarmt smör med farinsocker och honung. Tillsätt äggen och vispa eller rör slätt. Blanda alla torrvarorna till kakan i en skål. Rör ner dem i smeten och blanda tills den är slät. Bred ut smeten jämnt över kexbotten i kakformen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt den svalna helt innan den tas ur formen. Låt gärna kakan vila svalt ett par timmar eller över natten innan glasyren läggs på. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikrovågsugn. Rör ner rumsvarmt smör. Lägg på chokladglasyren jämnt över kakan med en tårtspade eller liknande. Låt glasyren stelna innan kakan serveras. Servera gärna med grädde eller vaniljglass. *Går att byta ut mot margarin om kakan ska göras mjölkfri. Tänk på att då välja mjölkfria kex till botten samt choklad utan mjölk. Rapportera olämplig kommentar Kommentar av
lanceb
10 maj 2014
bara en liten sak, vore en bra ide att göra dessa recept utskriftvänliga =) Kommentar av
emelie
24 januari 2013
är kakan kladdig eller ska den bli fast och saveras kall?
Redaktionens kommentar
Kakan ska vara fast. Låt svalna och servera!
Kommentar av
dalida
2 juni 2012
Asså jag har inte gjort den men ser den utt så på verkligheten som på bilden
Redaktionens kommentar
Ja, följer man receptet har man goda chanser att lyckas med den saken - men det beror förstås på kocken! ;) Prova själv!
Kommentar av
Lilla frun
8 maj 2012
Har gjort denna kaka två helger nu och den har fått stående ovationer varje gång....Alla frågar om recept, rekommenderas verkligen!!!!! Kommentar av
Soso
17 december 2011
är den gott? Svar av enmysigbakare
21 november 2012
ja! Kommentar av
Nina
18 november 2011
Går det att byta ut den mörka blockchokladen mot ljus?
Redaktionens kommentar
Det har vi inte provat, men det går bra om man föredrar ljus choklad framför mörk.
Svar av Namn/signatur
23 september 2012
Absolut! Jag har själv gjort sådana här kakor och har provat med både ljus, vit och mörk, Lycka till! MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SmåkakorKnapriga småkakorSmåkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt! KantarellerSnabblagad svamplycka
Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken. HallonHallonår hela åretHallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp. Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Rapportera olämplig kommentar
Dölj Rapportera olämplig kommentar
Hur stor form? :)