Chokladkaka med kexbotten

Knaprig kexbotten i förening med skön choklad. En riktig festkaka!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Botten

  • 150 g digestivekex (10 st)
  • 100 g mörk choklad

Kakan

  • 4 ägg
  • 160 g (2 dl) farinsocker
  • 150 g smör*
  • 1 msk honung
  • 120 g vetemjöl (2dl)
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör*

Gör så här:

Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt och mjukt. (Har du inte tid att vänta kan du hyvla det kalla smöret med en osthyvel så blir det snabbt mjukt.)

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en kakform med löstagbar botten.

Krossa kexen grovt i en bunke.

Smält chokladen till kexbotten i vattenbad eller mikrovågsugn.

Blanda kexkross och choklad till en smet och täck botten av formen med den.

Rör samman rumsvarmt smör med farinsocker och honung. Tillsätt äggen och vispa eller rör slätt. Blanda alla torrvarorna till kakan i en skål. Rör ner dem i smeten och blanda tills den är slät. Bred ut smeten jämnt över kexbotten i kakformen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt den svalna helt innan den tas ur formen. Låt gärna kakan vila svalt ett par timmar eller över natten innan glasyren läggs på.

Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikrovågsugn. Rör ner rumsvarmt smör. Lägg på chokladglasyren jämnt över kakan med en tårtspade eller liknande. Låt glasyren stelna innan kakan serveras.

Servera gärna med grädde eller vaniljglass.

*Går att byta ut mot margarin om kakan ska göras mjölkfri. Tänk på att då välja mjölkfria kex till botten samt choklad utan mjölk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jenny
15 augusti 2015

Hur stor form? :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av lanceb
10 maj 2014

bara en liten sak, vore en bra ide att göra dessa recept utskriftvänliga =)

Kommentar av emelie
24 januari 2013

är kakan kladdig eller ska den bli fast och saveras kall?

Redaktionens kommentar
Kakan ska vara fast. Låt svalna och servera!
Kommentar av dalida
2 juni 2012

Asså jag har inte gjort den men ser den utt så på verkligheten som på bilden

Redaktionens kommentar
Ja, följer man receptet har man goda chanser att lyckas med den saken - men det beror förstås på kocken! ;) Prova själv!
Kommentar av Lilla frun
8 maj 2012

Har gjort denna kaka två helger nu och den har fått stående ovationer varje gång....Alla frågar om recept, rekommenderas verkligen!!!!!

Kommentar av Soso
17 december 2011

är den gott?

Svar av enmysigbakare
21 november 2012

ja!

Kommentar av Nina
18 november 2011

Går det att byta ut den mörka blockchokladen mot ljus?

Redaktionens kommentar
Det har vi inte provat, men det går bra om man föredrar ljus choklad framför mörk.
Svar av Namn/signatur
23 september 2012

Absolut! Jag har själv gjort sådana här kakor och har provat med både ljus, vit och mörk, Lycka till!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...