Äppelmazariner

Äpple ger mazarinen en frisk och god smak som passar utmärkt tillsammans med mandel. En god variant som är lätt att baka.

Du behöver

Deg

  • 120 g smör
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g potatismjöl (1 dl)
  • 50 g råsocker (drygt 1/2 dl)

Fyllning

  • 120 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1,5 dl fast äppelmos
  • 1 ägg
  • (1 msk potatismjöl)

Garnering

  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten

Gör så här:

Smöra 20 stycken metallformar.

Hacka samman smör, vetemjöl, potatismjöl och socker till du får en smidig deg. Det går bra att använda en matberedare eller att skära smöret i mindre bitar och arbeta ihop degen för hand.

Låt degen stå kallt medan du blandar fyllningen.

Riv eller mixa mandelmassan, tillsätt smöret, ägget, mjöl och äppelmos. Om fyllningen är mycket lös kan potatismjölet tillsättas. Mixa eller rör tills du får en slät smet.

Kavla ut degen till en tunn botten och klä formarna med degen. Det går också bra att tumma ut degen i formarna. Se bara till att smöra formarna noga, annars fastnar degen och du får inte loss kakorna när de är bakade.

Fördela fyllningen jämnt i alla formarna.

Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt mazarinerna svalna på galler innan de stjälps upp.

Servera nygräddade och ljumma eller kylda till kaffe eller te.

Vill du garnera med glasyr kan du blanda florsocker med vatten tills du får en glasyr som är slät och mjuk nog att bre på mazarinerna. Låt stå svalt tills glasyren stelnat helt. Dekorera gärna med äppelbitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av En orolig själ
21 november 2012

Var hälsade kära användare av bakakaka.se!!!

Jag står inför ett problem. Det står 180g vetemjöl i receptet, men jag har alltså endast 175g... Ni förstår ju allvaret i min situation. Jag vill väldigt gärna baka det här, men jag är samtidigt inte medveten om de eventuella riskerna. Så kära medmänniskor, berätta nu för mig, är kakan bakbar med endast 175g mjöl??

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
Det skulle jag tro att den är. Kanske kan du tillsätta en msk potatismjöl?

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

Vad sägs om en klassisk Irish coffe, en fåtölj och en god bok? Eller kanske en Café Orange, när kvällskylan kommer krypande.

Så tänd stearinljusen och hämta favoritfilten. Sen är det bara kaffedrinken som saknas...

 kaffedrinkar.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...