Kringlor med jäst

Goda, enkla kringlor som bakas med jäst och får jäsa upp och bli luftiga.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • ca 800 g vetemjöl
  • smält smör till pensling
  • strösocker till dekoration

Gör så här:

Ca 40 stycken

Värm mjölken ljummen, smält smöret och blanda med mjölken. Lös jästen i degvätskan.

Blanda samman socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjölet och häll det i degvätskan. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plast. Cirka 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölad yta och knåda den lätt. Dela i 30-40 bitar. Rulla ut varje bit till en tunn sträng och forma till en kringla.

Låt kringlorna jäsa på smord plåt eller bakplåtspapper till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Grädda kringlorna i 250 grader i cirka 8-10 minuter.

Låt svalna och pensla sedan med smält smör. Vänd kringlorna i strösocker. Förvara luftigt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Bagarn
17 april 2010

Hur mycket socker i smeten ?

När ska ägget i ?


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...