Kringlor med jäst

Goda, enkla kringlor som bakas med jäst och får jäsa upp och bli luftiga.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • ca 800 g vetemjöl
  • smält smör till pensling
  • strösocker till dekoration

Gör så här:

Ca 40 stycken

Värm mjölken ljummen, smält smöret och blanda med mjölken. Lös jästen i degvätskan.

Blanda samman socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjölet och häll det i degvätskan. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plast. Cirka 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölad yta och knåda den lätt. Dela i 30-40 bitar. Rulla ut varje bit till en tunn sträng och forma till en kringla.

Låt kringlorna jäsa på smord plåt eller bakplåtspapper till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Grädda kringlorna i 250 grader i cirka 8-10 minuter.

Låt svalna och pensla sedan med smält smör. Vänd kringlorna i strösocker. Förvara luftigt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Bagarn
17 april 2010

Hur mycket socker i smeten ?

När ska ägget i ?


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...