Kringlor med jäst

Goda, enkla kringlor som bakas med jäst och får jäsa upp och bli luftiga.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • ca 800 g vetemjöl
  • smält smör till pensling
  • strösocker till dekoration

Gör så här:

Ca 40 stycken

Värm mjölken ljummen, smält smöret och blanda med mjölken. Lös jästen i degvätskan.

Blanda samman socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjölet och häll det i degvätskan. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plast. Cirka 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölad yta och knåda den lätt. Dela i 30-40 bitar. Rulla ut varje bit till en tunn sträng och forma till en kringla.

Låt kringlorna jäsa på smord plåt eller bakplåtspapper till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Grädda kringlorna i 250 grader i cirka 8-10 minuter.

Låt svalna och pensla sedan med smält smör. Vänd kringlorna i strösocker. Förvara luftigt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Bagarn
17 april 2010

Hur mycket socker i smeten ?

När ska ägget i ?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...