Kringlor med jäst

Goda, enkla kringlor som bakas med jäst och får jäsa upp och bli luftiga.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • ca 800 g vetemjöl
  • smält smör till pensling
  • strösocker till dekoration

Gör så här:

Ca 40 stycken

Värm mjölken ljummen, smält smöret och blanda med mjölken. Lös jästen i degvätskan.

Blanda samman socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjölet och häll det i degvätskan. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plast. Cirka 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölad yta och knåda den lätt. Dela i 30-40 bitar. Rulla ut varje bit till en tunn sträng och forma till en kringla.

Låt kringlorna jäsa på smord plåt eller bakplåtspapper till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Grädda kringlorna i 250 grader i cirka 8-10 minuter.

Låt svalna och pensla sedan med smält smör. Vänd kringlorna i strösocker. Förvara luftigt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Bagarn
17 april 2010

Hur mycket socker i smeten ?

När ska ägget i ?


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...