Kaktips

Tips för småkakor

  • Klassiska småkakor är mördegskakor. Smör eller margarin blandas med mjöl till en deg. Mitt tips är att baka dem på riktigt smör. Smöret har en fin smak i sig själv och den är svår att nå på annat sätt. Margarin bör du bara använda om du till exempel måste äta mjölkfritt. Smörgåsmargarin har en lägre fetthalt än riktigt smör och kan inte användas till mördegskakor!
  • Väg upp fettet. Visserligen har förpackningen markeringar i gram men det blir aldrig så exakt som med vågen. Om du vet att vikten stämmer blir det också lättare att göra om succén när du lyckas!
  • När du hackat samman degen så låt den gärna vila en stund i kylen.
  • Det går fint att frysa deg om du vill.
  • Lite om värmen: Vilken temperatur du ska ha beror varierar från ugn till ugn. Men generellt kan man tänka att en ljus kaka ska ha lägre temperatur men längre tid. Ju längre tid desto knaprigare, men också torrare... Att prova sig fram är ett måste. Ta som vana att provbaka en kaka innan du bakar hela plåten! (Den kan du ju alltid provsmaka - du måste ju veta om den är god, eller hur?!)

Mjuka kakor

  • Luft är viktigt! Nästan alla mjuka kakor börjar med att du vispar ägg och socker luftigt. Snåla inte på vispningen. Smeten ska vara vit och fluffig. När du sedan blandar i torrvarorna så rör ner dem försiktigt.
  • Fett (smör eller margarin) ska smältas och svalna innan det blandas i smeten. Se till att smöret svalnat ordentligt innan du rör ner det, så behåller smeten sin luftighet.
  • Smörj formen noga! Om du använder stöbröd eller inte är en fråga om tycke och smak. Kakan släpper lika lätt utan men den får en finare yta med.
  • Och så var det temperaturen... Alla ugnar är olika. Du måste prova dig fram till du vet vad just din ugn fungerar bra till. Men en viktig sak är att ingångstemperaturen är tillräckligt hög. Kakan ska snabbt få yta och börja stiga. Så kontrollera alltid att ugnen är tillräckligt varm innan kakan åker in. Ofta är det bättre att ställa temperaturen lite för varm och sedan sänka när kakan kommit i ugn.


Kommentar av osignerat
20 maj 2012

har ni något recept på kakor som passar till sommar?

Kommentar av osignerat
2 april 2012

Har ni något recept på rut kakor?

Kommentar av osignerat
31 januari 2011

hej jag vill gärna gör Kaktips men jag tycker inte om smör tyvär men jag tror att den e god

Kommentar av Lillplutten
7 september 2009

Jag gillar att baka kolakakor. Jag brukar exprimentera och ta kanel i dem och det blir supergott har du provat det nån gång?

Om int så ... GÖR DET...

Kommentar av Hallå där kött och blåbär
14 juni 2010

Dax att baka wax ;) Goo sida btw

Kommentar av Di
11 januari 2009

Vill bara säga att du är bra!! Jättebra sidor med stort utbud! Guuuuud vad det nu ska bli kul att baka och laga mat!!!! :)

Kommentar av Ice
19 november 2008

shejt viken grym sida! tack ;)

Svar av SHEJT
2 november 2009

shejt asså alla fattar väl vad det betyder

Svar av MALIN
26 oktober 2009

vad menar du med ´shejt´?

Kommentar av marre
23 oktober 2008

tack tack


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...