Kaktips

Tips för småkakor

  • Klassiska småkakor är mördegskakor. Smör eller margarin blandas med mjöl till en deg. Mitt tips är att baka dem på riktigt smör. Smöret har en fin smak i sig själv och den är svår att nå på annat sätt. Margarin bör du bara använda om du till exempel måste äta mjölkfritt. Smörgåsmargarin har en lägre fetthalt än riktigt smör och kan inte användas till mördegskakor!
  • Väg upp fettet. Visserligen har förpackningen markeringar i gram men det blir aldrig så exakt som med vågen. Om du vet att vikten stämmer blir det också lättare att göra om succén när du lyckas!
  • När du hackat samman degen så låt den gärna vila en stund i kylen.
  • Det går fint att frysa deg om du vill.
  • Lite om värmen: Vilken temperatur du ska ha beror varierar från ugn till ugn. Men generellt kan man tänka att en ljus kaka ska ha lägre temperatur men längre tid. Ju längre tid desto knaprigare, men också torrare... Att prova sig fram är ett måste. Ta som vana att provbaka en kaka innan du bakar hela plåten! (Den kan du ju alltid provsmaka - du måste ju veta om den är god, eller hur?!)

Mjuka kakor

  • Luft är viktigt! Nästan alla mjuka kakor börjar med att du vispar ägg och socker luftigt. Snåla inte på vispningen. Smeten ska vara vit och fluffig. När du sedan blandar i torrvarorna så rör ner dem försiktigt.
  • Fett (smör eller margarin) ska smältas och svalna innan det blandas i smeten. Se till att smöret svalnat ordentligt innan du rör ner det, så behåller smeten sin luftighet.
  • Smörj formen noga! Om du använder stöbröd eller inte är en fråga om tycke och smak. Kakan släpper lika lätt utan men den får en finare yta med.
  • Och så var det temperaturen... Alla ugnar är olika. Du måste prova dig fram till du vet vad just din ugn fungerar bra till. Men en viktig sak är att ingångstemperaturen är tillräckligt hög. Kakan ska snabbt få yta och börja stiga. Så kontrollera alltid att ugnen är tillräckligt varm innan kakan åker in. Ofta är det bättre att ställa temperaturen lite för varm och sedan sänka när kakan kommit i ugn.


Kommentar av osignerat
20 maj 2012

har ni något recept på kakor som passar till sommar?

Kommentar av osignerat
2 april 2012

Har ni något recept på rut kakor?

Kommentar av osignerat
31 januari 2011

hej jag vill gärna gör Kaktips men jag tycker inte om smör tyvär men jag tror att den e god

Kommentar av Lillplutten
7 september 2009

Jag gillar att baka kolakakor. Jag brukar exprimentera och ta kanel i dem och det blir supergott har du provat det nån gång?

Om int så ... GÖR DET...

Kommentar av Hallå där kött och blåbär
14 juni 2010

Dax att baka wax ;) Goo sida btw

Kommentar av Di
11 januari 2009

Vill bara säga att du är bra!! Jättebra sidor med stort utbud! Guuuuud vad det nu ska bli kul att baka och laga mat!!!! :)

Kommentar av Ice
19 november 2008

shejt viken grym sida! tack ;)

Svar av SHEJT
2 november 2009

shejt asså alla fattar väl vad det betyder

Svar av MALIN
26 oktober 2009

vad menar du med ´shejt´?

Kommentar av marre
23 oktober 2008

tack tack


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...