Kaktips

Tips för småkakor

  • Klassiska småkakor är mördegskakor. Smör eller margarin blandas med mjöl till en deg. Mitt tips är att baka dem på riktigt smör. Smöret har en fin smak i sig själv och den är svår att nå på annat sätt. Margarin bör du bara använda om du till exempel måste äta mjölkfritt. Smörgåsmargarin har en lägre fetthalt än riktigt smör och kan inte användas till mördegskakor!
  • Väg upp fettet. Visserligen har förpackningen markeringar i gram men det blir aldrig så exakt som med vågen. Om du vet att vikten stämmer blir det också lättare att göra om succén när du lyckas!
  • När du hackat samman degen så låt den gärna vila en stund i kylen.
  • Det går fint att frysa deg om du vill.
  • Lite om värmen: Vilken temperatur du ska ha beror varierar från ugn till ugn. Men generellt kan man tänka att en ljus kaka ska ha lägre temperatur men längre tid. Ju längre tid desto knaprigare, men också torrare... Att prova sig fram är ett måste. Ta som vana att provbaka en kaka innan du bakar hela plåten! (Den kan du ju alltid provsmaka - du måste ju veta om den är god, eller hur?!)

Mjuka kakor

  • Luft är viktigt! Nästan alla mjuka kakor börjar med att du vispar ägg och socker luftigt. Snåla inte på vispningen. Smeten ska vara vit och fluffig. När du sedan blandar i torrvarorna så rör ner dem försiktigt.
  • Fett (smör eller margarin) ska smältas och svalna innan det blandas i smeten. Se till att smöret svalnat ordentligt innan du rör ner det, så behåller smeten sin luftighet.
  • Smörj formen noga! Om du använder stöbröd eller inte är en fråga om tycke och smak. Kakan släpper lika lätt utan men den får en finare yta med.
  • Och så var det temperaturen... Alla ugnar är olika. Du måste prova dig fram till du vet vad just din ugn fungerar bra till. Men en viktig sak är att ingångstemperaturen är tillräckligt hög. Kakan ska snabbt få yta och börja stiga. Så kontrollera alltid att ugnen är tillräckligt varm innan kakan åker in. Ofta är det bättre att ställa temperaturen lite för varm och sedan sänka när kakan kommit i ugn.


Kommentar av osignerat
20 maj 2012

har ni något recept på kakor som passar till sommar?

Kommentar av osignerat
2 april 2012

Har ni något recept på rut kakor?

Kommentar av osignerat
31 januari 2011

hej jag vill gärna gör Kaktips men jag tycker inte om smör tyvär men jag tror att den e god

Kommentar av Lillplutten
7 september 2009

Jag gillar att baka kolakakor. Jag brukar exprimentera och ta kanel i dem och det blir supergott har du provat det nån gång?

Om int så ... GÖR DET...

Kommentar av Hallå där kött och blåbär
14 juni 2010

Dax att baka wax ;) Goo sida btw

Kommentar av Di
11 januari 2009

Vill bara säga att du är bra!! Jättebra sidor med stort utbud! Guuuuud vad det nu ska bli kul att baka och laga mat!!!! :)

Kommentar av Ice
19 november 2008

shejt viken grym sida! tack ;)

Svar av SHEJT
2 november 2009

shejt asså alla fattar väl vad det betyder

Svar av MALIN
26 oktober 2009

vad menar du med ´shejt´?

Kommentar av marre
23 oktober 2008

tack tack


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...