Äppelmazariner

Äpple ger mazarinen en frisk och god smak som passar utmärkt tillsammans med mandel. En god variant som är lätt att baka.

Du behöver

Deg

  • 120 g smör
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g potatismjöl (1 dl)
  • 50 g råsocker (drygt 1/2 dl)

Fyllning

  • 120 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1,5 dl fast äppelmos
  • 1 ägg
  • (1 msk potatismjöl)

Garnering

  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten

Gör så här:

Smöra 20 stycken metallformar.

Hacka samman smör, vetemjöl, potatismjöl och socker till du får en smidig deg. Det går bra att använda en matberedare eller att skära smöret i mindre bitar och arbeta ihop degen för hand.

Låt degen stå kallt medan du blandar fyllningen.

Riv eller mixa mandelmassan, tillsätt smöret, ägget, mjöl och äppelmos. Om fyllningen är mycket lös kan potatismjölet tillsättas. Mixa eller rör tills du får en slät smet.

Kavla ut degen till en tunn botten och klä formarna med degen. Det går också bra att tumma ut degen i formarna. Se bara till att smöra formarna noga, annars fastnar degen och du får inte loss kakorna när de är bakade.

Fördela fyllningen jämnt i alla formarna.

Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt mazarinerna svalna på galler innan de stjälps upp.

Servera nygräddade och ljumma eller kylda till kaffe eller te.

Vill du garnera med glasyr kan du blanda florsocker med vatten tills du får en glasyr som är slät och mjuk nog att bre på mazarinerna. Låt stå svalt tills glasyren stelnat helt. Dekorera gärna med äppelbitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av En orolig själ
21 november 2012

Var hälsade kära användare av bakakaka.se!!!

Jag står inför ett problem. Det står 180g vetemjöl i receptet, men jag har alltså endast 175g... Ni förstår ju allvaret i min situation. Jag vill väldigt gärna baka det här, men jag är samtidigt inte medveten om de eventuella riskerna. Så kära medmänniskor, berätta nu för mig, är kakan bakbar med endast 175g mjöl??

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
Det skulle jag tro att den är. Kanske kan du tillsätta en msk potatismjöl?

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

Broccoli är som gjort för paj, och tillsammans med ädelost har pajen närapå blivit klassisk på många mindre lunchställen.

Laga vår goda broccolipaj på fullkornsmjöl och servera med en god sallad. Lättlagad mat som kan serveras varm eller kall. Och som alltid smakar lika bra! Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...